DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’dan Türkiye’ye silah ambargosunda bir adım daha

Almanya’dan Türkiye’ye silah ambargosunda bir adım daha

Almanya’nın Türkiye’ye beş aydır uyguladığı silah ambagosuna Leopard 2 model tanklar da eklenebilir. Türkiye, IŞİD ile savaş esnasında Almanya’dan aldığı on tankı kaybettiği için Leopard 2 tanklarını koruyan yeni sistemlere ihtiyacı var. İki ülke arasındaki sorunlar çözülmezse Alman savunma sistemleri şirketi Rheinmetall Türkiye ile yıllardır yürüttüğü ticaretten olabilir. HER TÜRLÜ SİLAH TİCARETİ İNCELEMEYE ALINACAK Bunun

Almanya’nın Türkiye’ye beş aydır uyguladığı silah ambagosuna Leopard 2 model tanklar da eklenebilir. Türkiye, IŞİD ile savaş esnasında Almanya’dan aldığı on tankı kaybettiği için Leopard 2 tanklarını koruyan yeni sistemlere ihtiyacı var. İki ülke arasındaki sorunlar çözülmezse Alman savunma sistemleri şirketi Rheinmetall Türkiye ile yıllardır yürüttüğü ticaretten olabilir.

HER TÜRLÜ SİLAH TİCARETİ İNCELEMEYE ALINACAK

Bunun için artık bir zemin de mevcut. Bunan böyle Türkiye’ye yapılacak her türlü silah ticareti tek tek incelemeden geçirilecek. Federal Ekonomi Bakanlığı’nın bir sözcüsünün açıklamasına göre hükümet her bir ticaret sözleşmesini gözden geçirecek. Bu yüzden Rheinmetall Türkiye ile yaptıkları son anlaşmaların hükümetin iznini alacağı konusunda emin değil.

RHEİNMETALL ONAY BEKLİYOR

Şirketin başkanı Armin Pappenberger, en son Rheinmetall olarak Türkiye ile Leopard model tankların koruma sistemi ile ilgili pazarlık yürüttüklerini anlatmış ve bu ticaretin hükümetin onayını alması gerektiğini söylemişti. Federal Ekonomi Bakanlığı’na göre Federal Hükümet’in son beş ay içinde 11 ihracatı durdurması yeni anlaşmaların da otomatik olarak feshedileceği anlamına gelmiyor.

Kısa bir süre önce Almanya’nın kasım ayından bu yana Türkiye’ye yapılması planlanan 11 silah ihracatını durdurduğu öğrenilmişti.. Gerekçe ise Türkiye’nin satın aldığı silahları kendi halkına doğrultabileceği yönündeki endişe olarak dillendirilmişti. Silah ambargosu ile ilgili bu bilgiye Sol Parti’nin soru önergesine cevap veren Federal Ekonomi Bakanlığı’nın açıklaması sonucunda ulaşılmıştı

Türkiye bir NATO ülkesi olduğu için silah ihracatında herhangi bir sınırlandırma ile karşılaşmıyor. Ancak geçen yıl Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde meydana gelen olaylar ve darbe teşebbüsünden sonra Almanya’nın Türkiye’ye olan güveni büyük ölçüde azalmış ve silah ambargosu gündeme gelmiş.

FEDERAL HÜKÜMET ÖZELLİKLE DARBE TEŞEBBÜSÜNDEN SONRA BAŞVURULARI REDDETMİŞ

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ekonomi Bakanlığı Sekreteri Mathhias Machning, hükümet olarak silah ticaretine izin verirken insan haklarına saygıya özel ağırlık verdiklerini söyledi. Darbe teşebbüsünden sonra ise Federal Hükümet iç çatışma veya Kürt sorunu riski üzerinde önemle durmuş ve ihracatları dış politika ve güvenlik politikası açısından değerlendirmeye başlamış.

Federal Hükümet 2010 ila 2015 yılları arasında sadece sekiz ihracat başvurusunu reddetmiş. 2016 yılının kasım ayından bu yana reddedilen ihracat başvurusu sayısı ise onbiri bulmuş. İhracatı engellenen bu silahların hafif silahlar, mühimmat ve teçhizat için gerekli belli parçalar olduğu öğrenildi.