DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’nın gururu Leopard 2 model tanklar nasıl vuruldu?

Almanya’nın gururu Leopard 2 model tanklar nasıl vuruldu?

Türk ordusunun Suriye’de kaybettiği ileri sürülen Leopard 2 model tanklar Almanları da teleşlandırdı. Alman malı olan bu tankların kullanılamaz hale gelmesi bir efsaneye de son vermiş oldu. Uzmanlar, koruma sistemlerinin nasıl olması gerektiği üzerinde duruyor ve bu tankların şehirlerde kullanılmasını doğru bulmuyor. İslam dinini terör eylemlerine alet eden IŞİD’in Türk ordusuna ait bir tankı kullanılamaz

Türk ordusunun Suriye’de kaybettiği ileri sürülen Leopard 2 model tanklar Almanları da teleşlandırdı. Alman malı olan bu tankların kullanılamaz hale gelmesi bir efsaneye de son vermiş oldu. Uzmanlar, koruma sistemlerinin nasıl olması gerektiği üzerinde duruyor ve bu tankların şehirlerde kullanılmasını doğru bulmuyor.

İslam dinini terör eylemlerine alet eden IŞİD’in Türk ordusuna ait bir tankı kullanılamaz hale getirmesi Almanya’da da yankı buldu. Alman malı Leopard 2 model tank olayla birlikte efsanevi kimliğini yitirdi. Bu zamana kadar parmakla gösterilen ve tahrip edilemez olarak nitelendirilen tank yeni bir tartışmayı başlattı.Leopard tanklarının hiçbir modeli ne Kosova’daki operasyonlarda ne de Afganistan’daki çatışmalarda kayıp vermişti. Gerçi Afganistan’da Kanada birliklerine ait bir Leopard tankı Taliban’ın büyük bir bomba tuzağına düşmüş, ancak aracın sağlamlığı sayesinde askerlerden ölen olmamıştı.

TANKI ÜRETEN ŞİRKETTEN SES YOK

Leopard tanklarının tarihinde ilk defa Suriye’nin el Bab şehrinde Türk ordusuna ait çok sayıda Leopard 2 kullanılamaz hale getirildi. İddialara göre IŞİD on kadar Leopard 2A4’ü kullanılamaz hale getirdi. Kullanılamaz hale getirilen tankların modelleri şifreleri ile birlikte twitter üzerinden paylaşıldı. Sosyal medya üzerinden harabeye çevrilmiş birçok tank resmini görmek mümkün.Ancak bu resimlerin gerçeği ne kadar yansıttığı muamma. Konuyla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak uzmanlar kayıplar konusunda şüpheli görünmüyor. Tankı üreten şirket olan Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ise gelişmeyle ilgili açıklamada bulunmaya yanaşmıyor.

IŞİD RUSLARIN SAVUNMA SİSTEMİ İLE VURDU

Ancak Alman askeri uzmanları bu yılın başından beri Alman tanklarının güvenliğini tartışıyor. İddialaa göre altı tank kaybından Rusların tank savunma sistemleri sorumlu. Bazı uzmanlar ise Türk ordusunun yönetiminde eksikliklerin bulunduğunu, tankı kullanan askerlerin ise tecrübesiz olduğunu ileri sürüyor.Tartışmaların merkezindeki konu ise Leopard 2 tanklarının kullanıldığı bölge. Birçok uzman 60 ton ağırlığındaki bu tankların şehir ortamında kullanılmaması gerektiği ve kullanılması durumunda nasıl korunacakları üzerinde duruyor. Leopard 2 model tanklar üretilirken bütün dünyada olduğu gibi düşmanın ön taraftan geleceğinden yola çıkılıyor. Bu yüzden de en sağlam yerleri ön cepheleri. Ancak artık biliniyor ki, Rusları geliştirdiği Kornet adlı tanksavarları 1,2 metre kalınlığındaki tank çeliğini bile delebiliyor. Bu yüzden de tankların yara alabilecek yerler artık daha fazla.

LEOPARD 2 ŞEHİR SAVAŞLARI İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİR TANK DEĞİL

El Bab’daki hemen hemen 30 yaşında olan tanklar da çoğunlukla arkadan ve kısmen yan taraflarından vurulmuş. Uzmanların hemfikir olduğu bir nokta da, tankların şehirde kullanımı ile büyük boş arazide kullanımı arasında büyük bir farkın olması. Boş arazilerdeki karşılaşmalarda tanklar hedeflerini iki-üç kilomere arayla vurmaya çalışıyor. Şehirlerde ise bu mesafeyi korumak hemen hemen imkansız.2006 yılında ABD’de yayınlanan bir araştırmada da bu konuya değiniliyor ve tankların açık savaş alanlarnda korkulu bir silah olduğu, ancak şehirlerde kullanıldığında vurulmaya açık hale geldiği ifade ediliyor. Örnek olarak da Rusların 1994 yılında Çeçenistan’ın Grosny şehrinde kaydettiği tanklar gösteriliyor ve bu yüzden şehir savaşlarında büyük tankların kullanılmaması tavsiye ediliyor.

EK KORUMA SİSTEMLERİ TANKI DAHA AĞIR HALE GETİRİYOR VE RİSKLİ

‘Avrupa’nın Güvenliği ve Teknik’ başlıklı bir dergide ise Türk ordusunun kullandığı tankların geri tepme özelliğine sahip zırh sayesinde sağlanan ek koruma ve aktif koruma sistemlerinden yoksun olduğuna değiniliyor. Geri tepme özelliğine sahip zırhlara sahip tanklarda çelik cephenin üzerine ek olarak plak veya tuğla büyüklüğünde içi patlayıcı ile dolu petekler monte ediliyor. Şayet düşmanın açtığı ateş tankı isabet alırsa, tank bir patlama ile cevap veriyor. Ancak bu gibi ek korunma sistemleri tankın daha da ağır hale gelmesine sebep oluyor ve askerlerin güvenliği daha da riske girmiş oluyor. Dergide anlatıldığına göre IŞİD militanları Türk ordusunun kullandığı Leopard 2 tanklarının top kulesini vurmuş ve böylelikle tankın içindeki mühimmatın patlamasını sağlamış. Bundan yola çıkan uzmanlar şu uyarıda bulunuyor: “Federal Ordu’nun Leopardları da aktif koruma sistemlerinden tümüyle yoksun. Böyle bir durumda Alman askeri de Türk askerinden daha fazlasını yapamazdı.”

ALMAN ORDUSU LEOPARD 2’NİN MODERN VERSİYONUNU KULLANIYOR

Bununla birlikte Federal Ordu’nun bu tankları zaten kullanmadığı da bir gerçek. Almanlar artık Leopard 2’nin daha modern bir versiyonunu kullanıyorlar. Bu tankların çok daha iyi koruma sağladıkları kesin. Ancak bu koruma sistemleri hakkında detaylı bilgi verilmiyor.Silah sanayii ise şehirlerde savaşmaya yarayan tank üretimi konusunda açık bir yarış içinde. Bu yarışın Fırat Kalkanı’nı nasıl etkileyeceğini veya hangi yöne sevk edeceğini öngörmek güç.