DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Almanya Federal Meclisi 12. Cumhurbaşkanı’nı seçti. Kısa süre öncesine kadar dışişleri bakanı olarak hükümette görev alan SPD’li politikacı Frank-Walter Steinmeier ezici bir çoğunluk elde ederek cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı.Steinmeier’in cumhurbaşkanı olmak için 1239 oydan en az 631’ini alması gerekiyodu. Politikacı 931 oy alarak rakiplerini rahatlıkla arkada bıraktı ve çıkan sonucu da kabul ederek Almanya’nın 12.

Almanya Federal Meclisi 12. Cumhurbaşkanı’nı seçti. Kısa süre öncesine kadar dışişleri bakanı olarak hükümette görev alan SPD’li politikacı Frank-Walter Steinmeier ezici bir çoğunluk elde ederek cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı.Steinmeier’in cumhurbaşkanı olmak için 1239 oydan en az 631’ini alması gerekiyodu. Politikacı 931 oy alarak rakiplerini rahatlıkla arkada bıraktı ve çıkan sonucu da kabul ederek Almanya’nın 12. Cumhurbaşkanı sıfatını kazandı. 61 yaşındaki Steinmeier görevi 19 Mart’ta 77 yaşındaki Joachim Gauck’tan devralacak. Gauck, yaşının ilerlemesi sebebiyle ikinci kez aday olmaktan vazgeçmişti.

STEINMEIER DİĞER ADAYLARI OLDUKÇA GERİDE BIRAKTI

Diğer adaylar ise Steinmeier’in oldukça arkasında kaldı. Sol Parti’den Christoph Butterwege 128 oy alırken, popülist sağ parti AfD’nin yarışa sürdüğü Albrecht Glaser’in oyu 42 olarak hesaplandı. Özgür seçmenlerin adayı olan televizyon hakimi Alexander Hold 25, Korsanlar’ın adayı Engelbert Sonneborn ise 10 oy olabildi. Çekimser oyların sayısı 103 olarak hesaplanırken geçersiz oy sayısı 14 olarak kayıtlara geçti.Steinmeier, Büyük Koalisyonu oluşturan CDU, CSU ve SPD’nin adayı olarak meclis karşısına çıktığı için şansı büyük oldu. Bu üç partinin delege sayısı 923’ü buluyordu. Ancak Yeşiller ve liberaller de Steinmeier’e destek vereceklerinin işaretini vermişlerdi. Bu da bazı Hıistiyan Demokratların Steinmeier’i seçmeyi reddettiklerini gösteriyor.

ZOR ZAMANLARDAN GEÇEN DÜNYADA KORKU YERİNE CESARET İSTEDİ

Cumhurbaşkanı seçileceği anlaşıldıktan sonra bir konuşma yapan Steinmeier’in sözlerine ‘cesaret’ kelimesi damgasını vurdu. İlk olarak kendisine güvenerek seçenlere teşekkür eden yeni cumhurbaşkanı, seçmeyenlere de bir söz verdi ve güvenlerin kazanmak için elinden geleni yapacağını söyledi.Dünyanın fırtınalı günlerden geçtiğine dikkat çeken Steinmeier, insanların tedirgin olduğu bir zamanda Almanya’nın şanslı bir ülke olduğunu ifade etti. Alman toplumunu bir arada tutan bir tutkalın olduğunu ve bu tutkal tuttuğu sürece toplumun gelecekte de bir arada olacağını anlatan devlet adamı şöyle konuştu: “Almanya’nın dünyadaki birçok ülke için bir umut limanı olması mükemmel bir şey değil mi? Başka ülkelere cesaret veriyoruz. Ülkemizde her şey yolunda gittiğinden dolayı değil, daha iyi olabileceğimizi, savaşın ardından barışın gelebileceğini, siyasi sağduyuyu gösterdiğimiz için cesaret veriyoruz.“

ZAMAN BİZİM ZAMANIMIZ, SORUMLULUK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ

Almanya’nın bunun için sağlam bir temelin üzerine kurulduğunu anlatan Steinmeier, zor zamanlarda birçok şeyin üstesinden birlikte gelindiğini dile getirdi. Dünyanın ve Avrupa’nın şimdi de zor zamanlardan geçtiğine değinen politikacı şöyle dedi: “Kolay zamanlardan geçmesek de bu zaman bizim zamanımız ve sorumluluk da bizim sorumluluğumuz. Ülkemiz cesur olduğunu göstermeli. Neyin ne olup ne olmadığını net bir şekilde söylemeli.”

MERKEL: MÜKEMMEL BİR CUMHURBAŞKANI OLACAĞINA İNANIYORUM

Başbakan Angela Merkel Steinmeier’in cumhurbaşkanı seçilmesini memnuniyetle karşıladı. Steinmeier’i eskiden beri tanıdığını, özellikle dışişleri bakanı olduğu dönemde zor zamanlarda pratik zekasını çok kez ortaya koyduğunu anlatan Merkel, Steinmeier’in Almanya için mükemmel bir cumhurbaşkanı olacağına inandığını söyledi. Merkel’e göre Steinmeier insanlarla anlaşabilen ve onların endişelerini anlayabilen bir devlet adamı.