DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bakan Çelik, Türkiye’nin AB üyesi olmamasını değerlendirdi

Bakan Çelik, Türkiye’nin AB üyesi olmamasını değerlendirdi

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin ulusal egemenliği için mücadele ettiklerini dile getirerek, “AB üyesi olmasak da, Avrupa gücüyüz” dedi.

Roma’ya Avrupa Birliği Bakanı olarak ilk resmi ziyaretinde bulunan Ömer Çelik’in gündeminde Suriye ve Irak, Avrupa Birliği(AB) ile Türkiye ilişkisi, mülteci krizi vardı.Çelik, AB ile Türkiye arasındaki ilişkiyi değerlendirerek, “Türkiye, AB üyesi olmasa da büyük bir Avrupa gücüdür, büyük Avrupa demokrasisidir” dedi.Bakan Çelik, İtalya’ya AB Bakanı ve Başmüzakereci olarak gerçekleştirdiği ziyarette İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile görüşme yaptı. Paola ile Roma’daki Farnesina binasında 1.5 saat görüşmenin ardından basın toplantısı gerçekleştirdi.omer-celik-italya-ab-uyesi

Ömer Çelik:”Türkiye AB üyesi olmasa da…”

Bakan Çelik, Türkiye’nin AB üyesi olmamasının Avrupa ülkesi olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini dile getirerek, “Türkiye, AB üyesi olmasa da büyük bir Avrupa gücüdür, büyük Avrupa demokrasisidir. AB ile Türkiye arasındaki ilişkinin bir rekabet ilişkisi olmaması gerektiğini, bir işbirliği temelinde bir ilişki olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.Türkiye ile AB’nin rekabet içerisine girmemesi gerektiğine vurgu yapan Ömer Çelik , “Sürekli olarak retorik mücadelesine girmek iki taraf için de verimli değil. Beraberce ortak akıl ürettiğimizde neleri başarabileceğimizi gördük” dedi.

“ZEMİNİ GÜÇLENDİRMELİYİZ”

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik Türkiye ile AB arasında krize yol açan vize serbestisi konusuna değinerek, “Ben vize serbestisi konusunda bir yol bulabileceğimizi düşünüyorum. Ortak bir noktada buluşabileceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle zemini güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

“AB’YE DE ZARAR VERİR”

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin  terörle mücadelede değişikliğe gitmesini istemesine değinen Çelik, radikal bir değişiklik yapamayacaklarını belirterek, bu durumun sadece Türkiye’ye değil AB’ye de zarar verebileceğini söyledi.En kısa zamanda bu konuyla ilgili görüşmelerin yapılacağını da kaydetti.

“TÜRKİYE TEK BAŞINA MÜCADELE VERİYOR”

Ömer Çelik, DAEŞ’in Suriye ve Irak’a düzenlediği hava harekatına da değindi. Türkiye’nin Suriye ve Irak’a 1295 km sınır olduğunu belirten Çelik, “Türkiye, bununla tek başına mücadele veriyor” dedi.”Biz ulusal egemenliğimiz için tabii ki bu mücadeleyi veriyoruz.” diyen Çelik, Bu mücadele aynı zamanda Avrupa’nın da güvenliğini sağlamaktadır.” diye ekledi.

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYESİ OLMASINA İNANIYORUZ

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, İtalya’nın son yıllarda farklı hükümetlerle iş birliği yapıyor olmasını da belirterek Türkiye ile ilgili, “Akdeniz’in iki büyük ülkesi olarak ortak çıkarlarımız var. Türkiye’nin AB üyesi olmasına inanıyoruz” dedi.