DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bavyera’nın silah ihracatı hiçbir engel tanımıyor

Bavyera’nın silah ihracatı hiçbir engel tanımıyor

Almanya’da hangi eyaletin savaş bölgelerine silah satışı engellenemiyor?

Almanya’nın Bavyera eyaleti o kadar çok silah ihraç ediyor ki, ne Federal Ekonomi Bakanı ne  muhalefet partileri ne de kiliseler sınırlandırmada etkili oluyor. Eyalet, silah üreticileri ile Birlik partilerinin ittifakı sonucu özellikle Üçüncü Dünya Ülkeleri’ndeki savaşlarda etkin bir rol oynuyor ve bundan vazgeçmeye de niyetli görünmüyor.

Almanya’nın Bavyera eyaleti ekonomiye zarar vermemekle insanların ölümüne sebep olma arasında zor bir seçimde bulunmakla karşı karşıya. Özerk bir eyalet olma özelliğini taşıyan Bavyera’da Alman silah sanayiinin belkemiğini oluşturan şirketler bulunuyor ve silah ihracatının yarısı bu şirketler eliyle gerçekleşiyor.

Bu da Bavyera ekonomisi için büyük bir kazanç demek. Yıllardır silah ihracatında rekordan rekora koşan Bavyera 2011 yılı itibariye bu sektörde 26 bin kişi çalıştırarak önemli bir iş kapısı da açmış. Bavyera Ekonomi Bakalığı, eyaletteki silah sanayiinin kaydettiği bu başarı hikayesini detaylarıyla anlatmaktan yorulmuyor.

SİLAH İHRACATININ YÜZDE 90’INI ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİ’NE YAPIYOR

Ancak bakanlığın söz konusu etmeye pek yanaşmadığı bir başka önemli ayrıntı daha var. Bavyera ürettiği silahların yüzde 90’ını Üçüncü Dünya Ülkeleri’ne satıyor. Bu ülkeler arasında savaşın devam ettiği Irak gibi ülkeler olduğu gibi Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin ancak savaş bölgesinde yer alan ülkeler de var.

FEDERAL EKONOMİ BAKANININ SİLAH İHRACATI UYARISINI DİNLEYEN YOK

Bavyera ekonomi çevreleri için hiç de hoş olmayan bu ayrıntıyı son günlerde Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de (SPD) dile getiriyor. Gabriel bundan böyle silah ihracatına karar veren organın Federal Güvenlik Konseyi olmasını istemiyor. Ekonomi bakanına göre başbakan ve sekiz bakandan oluşanbu konseyin yerine doğrudan Federal Meclis’in karar vermesi gerekiyor. Gabriel, silah satma kararında da güvenlik siyaseti açısından Almanya’nın işine yarayacak bir menfaat aranmasını istiyor.

SAVAŞLAR KIZIŞTIRILIYOR, İNSAN HAKLARI İHLALLERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Federal Ekonomi Bakanı’na Yeşiller de destek veriyor. Partinin Bavyera milletvekillerinden Doris Wagner, Suudi Arabistan’a satılan silahlara atıfta bulunarak eyaletteki silah üreticilerinin Yemen’deki savaş gibi gelişmeleri kızıştırdıklarını, bunu yaparken sebep oldukları ağır insan hakları ihlallerini görmezden geldiklerini dile getirdi.

Almanya’nın ne kadar silah sattığı ise tam olarak bilinmiyor ve devlet bunun ayrıntılarını elde etmeye veya paylaşmaya pek yanaşmıyor. Durumun netlik kazanmasını zorlaştıran sorunlardan biri de sivil insanlara yönelik üretim yapam bazı şirketlerin aynı zamanda silah veya askeri malzeme üretiyor olması.

MUHAFAZAKAR PARTİLER KİLİSELERİ BİLE DİNLEMİYOR

Bu durumdan kiliseler de şikayetçi ve silah satışının sınırlandırılmasını istiyorlar. Kısa bir süre önce Kilise ve Gelişim Ortak Konferansı (GKKE) uzmanları Almanya’nın 2015 yılında ne kadar silah sattığını ortaya çıkarmak istemişti.  Çıkan sonuca göre silah ihracatından elde edilen gelir 12,8 milyar Euro’yu buluyordu.

Wagner’e göre satışlarında şeffaf olmayan silah üreticileri kamuoyu önünde kimseye hesap vermezken Federal Hükümet’le olan irtibatlarını sürekli olarak sıkı tutuyorlar. Wagner, özellikle muhafazakar Birlik partilerinin (CDU/CSU) silah üreticilerin hesaba çekecek siyasi manevraları bloke ettiğine dikkat çekiyor. Silah üreticilerinin devlet teşviklerinden yararlanması ise silah sanayii karşıtlarını çileden çıkarıyor.