DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avusturya uyardı: Önlem almazsanız sonuçlarına katlanırsınız

Avusturya uyardı: Önlem almazsanız sonuçlarına katlanırsınız

Avusturya Başbakanı Christian Kern (SPÖ), Almanya’nın popülist sağa karşı olan siyasi partilerini farklı bir stratejiyi takip etmeye çağırdı. Kısa sürede büyük bir oy potansiyeline ulaşan Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) adlı partiyi tabulaştırıp seçmenlerini lanetlemenin yanlış olacağına dikkat çekti ve Avusturya’nın yaptığı hataların yapılmaması konusunda uyardı. DIŞLADIĞIMIZ FPÖ MAĞDUR PARTİ OLARAK BÜYÜDÜ Başbakan Kern, aksi

Avusturya Başbakanı Christian Kern (SPÖ), Almanya’nın popülist sağa karşı olan siyasi partilerini farklı bir stratejiyi takip etmeye çağırdı. Kısa sürede büyük bir oy potansiyeline ulaşan Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) adlı partiyi tabulaştırıp seçmenlerini lanetlemenin yanlış olacağına dikkat çekti ve Avusturya’nın yaptığı hataların yapılmaması konusunda uyardı.

DIŞLADIĞIMIZ FPÖ MAĞDUR PARTİ OLARAK BÜYÜDÜ

Başbakan Kern, aksi takdirde Avusturya’da popülist sağ parti Avusturya Özgürlükçü Parti’nin (FPÖ) başardığını AfD’nin de başarabileceğini söyledi ve şöyle dedi: “Biz FPÖ’yü ve savunduklarını haklı olarak sürekli reddettik. Ne var ki, bu parti onu dışlama denemelerinden fayda sağladı. Rencide edilmiş gibi bir köşeye çekildi ve kendini mağdur olarak lanse edebildi.Bu da bu partiyi gereksiz bir şekilde mistik hale getirdi ve hakları yenenlerin intikamcısına dönüştürdü.”Avusturya başbakanına göre Alman siyasilerin AfD’ye yakın durmak istememeleri anlaşılır bir durum, fakat bu parti gelecek seçimlerde de başarı elde ederse tartışma büyür. Bunun için de partiyi içerikle alakalı tartışmaya cekmek gerekiyor ki, savunduklarının ne kadar temelsiz olduğu anlaşılsın.

AfD’NİN YÜKSELİŞİ YENİ BAŞLIYOR

AfD ile FPÖ arasında içerik bakımından birçok benzerliğin olduğuna işaret eden başbakan, bununla birlikte AfD’nin FPÖ kadar profesyonel olmadığını, çok dağınık bir tablo sergilediğini ve kampanya konusunda başarısız olduğunu dile getirdi. FPÖ’nün de ilk yıllarında aynı konumda olduğunu hatırlatan Kern, “Korkum şu ki, AfD’nin yükselişi daha yeni başlıyor.” diyerek endişesini dile getirdi.

AVUSTURYA FPÖ’LÜ CUMHURBAŞKANINDAN KURTULDU AMA TEHLİKE HENÜZ GEÇMEDİ

Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir FPÖ’lünün yerine Yeşiller’in adayı Alexander van der Bellen’in cumhurbaşkanı olmasının Avrupa için iyi bir sinyal olduğuna değinen Kern, bununla birlikte bunun tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini ekledi.

AB’DE LİDERLİĞE VE NET KURALLARA İHTİYAÇ VAR

Kern’e göre sağcı demagogların güç kazanması karşısında Avrupa’yı büyük bir sınav bekliyor ve bunu insanlar da hissediyorlar. Bu demagogların durdurulması içinse AB’nin bir liderliğe ve net kurallara ihtiyacı var.Avusturya’da FPÖ halkın beşte birinden oy alıyor. FPÖ’den ayrılan diğer popülist parti BZÖ de eklenince bu sayı dörtte bire yükseliyor. Son cumhurbaşkanlığı seçimleri FPÖ’nün cumhurbaşkanı çıkaracak güce hemen hemen yaklaştığını gösteriyor. Partinin adayı Norbert Hofer halkın neredeyse yarısının oyunu aldı. Birinci olsaydı Batı Avrupa’nın ilk popülist cumhurbaşkanı olacaktı ve bu tehlike gelecek yıllar için hala geçerliliğini koruyor.