DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
BM uzmanları Almanya’yı kurumsal ırkçılık ile suçladı

BM uzmanları Almanya’yı kurumsal ırkçılık ile suçladı

Alman hükümetinin Almanya’daki Afrikalıların insan hakları bakımından ne durumda olduklarını yerinde görmek üzere Birleşmiş Milletler’den (BM) çağırdığı çalışma grubu çalışmalarını tamamladı. Uzmanlar, Almanya’da kurumsal ırkçılık olduğu sonucuna vardı. Uzmanlara göre Almanya’da özellikle Afrikalı olmak zor. En büyük sorunlardan biri polisin insanları ten rengine göre kontrol etmesi.Filipinli ve Fransız iki hukuk profesörü ve Güney Afrika’dan bir

Alman hükümetinin Almanya’daki Afrikalıların insan hakları bakımından ne durumda olduklarını yerinde görmek üzere Birleşmiş Milletler’den (BM) çağırdığı çalışma grubu çalışmalarını tamamladı. Uzmanlar, Almanya’da kurumsal ırkçılık olduğu sonucuna vardı. Uzmanlara göre Almanya’da özellikle Afrikalı olmak zor. En büyük sorunlardan biri polisin insanları ten rengine göre kontrol etmesi.Filipinli ve Fransız iki hukuk profesörü ve Güney Afrika’dan bir insan hakları uzmanından oluşan ekip sadece devlet kuruluşlarının çalışanları ile değil, aynı zamanda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Afrikalı toplumun temsilcileri ile görüştü. Uzman grup, “Anayasa eşitliği garanti altına almasına, ırkçı ayrımcılığı yasaklamasına ve insanlık onurunun dokunululamaz olduğunu tespit etmesine rağmen bunlar pratikte uygulanmıyor” sonucuna vardı.

AFRİKALI ERKEKLERİN SALDIRI KORKUSU YAŞADIĞI YERLER VAR

Uzmanlar görüşmeleri esnasında özellikle Afrikalı erkeklerin belli yerlerde kökenlerinden dolayı büyük bir saldırıya uğrama korkusu yaşadığı bilgisini edinmiş. Pazartesi günü konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen uzmanlar özellikle polisin ırka göre profil belirlemesini, caddelere „Mohrenstraße“ gibi ırkçı isimlerin verilmesini sorunlu bulduklarını ifade etti.

KURUMSAL IRKÇILIK YÜZÜNDEN BİRÇOK KAZANIM TEKRAR KAYBEDİLMİŞ

Uzmanlara göre erkeklerin bazı mekanlarda bulunmaktan korkmasını da münferit olaylar değil. Aksine Almanya’da kurumsal ırkçılık var ve mülteciler ve terör tehlikesi sebebiyle geçen yıllarda kaydedilen ilerlemeler de sıfırlanmış.

AFRİKALI GENÇLERİN YÜKSEK EĞİTİM ALMASI ENGELLENİYOR

BM temsilcilerinin problemli gördüğü bir diğer konu da suç işlemiş genç Afrikalıların yaşını tespit etmek için gerçekleştirilen röntgen muayeneleri. Bunların yüzde yüz kesin sonuç vermeyeceğine dikkat çeken uzmanlar, elinde doğum belgesi ve pasaport olanlara bile bu muamelede bulunulduğunu dlie getirdi. BM uzmanları ayrıca Afrika kökenli öğrencilerin yüksek eğitim almasının sık sık engellenmesine de itiraz etti.

HAKARET İÇEREN CADDE İSİMLERİ KALDIRILSIN

BM uzmanları, hakaret içeren cadde isimlerinin iptal edilip yerine Afrikalı kahramanların isimlerinin verimesini istedi. Bir diğer talepleri ise Afrikalı erkekleri suçtan ve polisin ırkçı kontrollerinden korumak için eyalet ve federal bazda şikayet merkezlerinin kurulması.

ALMANYA’NIN AFRİKADA’Kİ SOYKIRIMLARI DERS KİTAPLARINDA YER ALSIN

BM uzmanları Afrikalı öğrencilerin sadece eğiitim sistemindeki ayrımcılıklardan korunmasını istemedi, aynı zamanda sömürge döneminde Afrika’da Almanya’nın sebep olduğu trajedilerin derslerde daha çok işlenmesini talep etti. Örneğin Herero ve Nama halklarına yapılan soykırımın 20. yüzyılın ilk soykırımı olduğunu ders kitaplarında görmek isteyen uzmanlar, asıl raporun eylül ayında ortaya çıkacağını söyledi.