DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Boşanma sonrası çocuğun velayeti ve çocuk parası kime kalır?

Boşanma sonrası çocuğun velayeti ve çocuk parası kime kalır?

 Daha iyi çalışma imkânları ve aileleri için daha güzel bir gelecek hazırlamak için göç etmek zorunda kalan aileler birçok zorluğa da göğüs germek zorundalar. iki ülke arasında kalmaktan dolayı parçalanan aileler ve arada kalan çocukların velayeti ve çocuk parasını kimin alacağı konusu bitmeyen bir gündem. ÇOCUĞUN VELAYETİ İÇİN ÖZEL TALEP YOKSA VELAYET ORTAKTIR  Eşler ayrılmışlarsa

 Daha iyi çalışma imkânları ve aileleri için daha güzel bir gelecek hazırlamak için göç etmek zorunda kalan aileler birçok zorluğa da göğüs germek zorundalar. iki ülke arasında kalmaktan dolayı parçalanan aileler ve arada kalan çocukların velayeti ve çocuk parasını kimin alacağı konusu bitmeyen bir gündem.

ÇOCUĞUN VELAYETİ İÇİN ÖZEL TALEP YOKSA VELAYET ORTAKTIR 

Eşler ayrılmışlarsa ve eşlerden biri temelli olarak Türkiye´ye dahi dönmüş olsa boşanıldığında çocuklarla velayetleri konusunda özel bir talep doğrultusunda bir karar alınmadıysa çocukların velayeti eşlerin ikisinin üzerine ortak olarak verilmiş kabul edilir. Eşlerden biri velayeti üzerine almak istediğinde velayeti alabilmek için Aile Mahkemesine dava açması gerekmektedir. Velayetin eşlerden biri tarafından alınabilmesi kolay bir işlem değildir. Velayet konusunda eşlerin çocuklar ile iletişiminin iyi olması dikkate alınan önemli bir kriterdir. Çocuklar eşlerden kimin yanında kalıyorsa çocukların günlük yaşamları ve eğitimleri ile ilgili yapılması gereken işlemler ve çocukların ihtiyaçlarının aksamadan karşılanması için ona vekâlet vermek çözüm olacaktır. Velayetin tamamen verilmemesi isteniyor ise verilen özel bir vekâletle çocukların temel ihtiyaçları aksamadan karşılanmış olacaktır.

VELAYETİ VERİRSEM, ÇOCUKLARIMI TEKRAR GÖREMEZ MİYİM?

Velayet isteyerek mahkeme yoluyla eşlerden bir diğerime devir edilse de eşlerden biri diğerine çocuklarını göstermeme hakkına sahip değildir. Velayeti elde eden eş bunu bir koz olarak kullanarak eşine çocuklarını göstermeme hakkına sahip değildir. Velayetin eşlerden birinde olması kesinlikle diğer eşin çocuklarla görüşmesini engellemesini gerektiren bir durum değildir. Tabi ortada şiddetten kaynaklanan ve mahkemeye intikal etmiş başka bir sorun ve karar yoksa. Eşlerden birinin çocuklarıyla görüşmesinin engellenmesi gibi bir şey söz konusu olursa çocukların bulunduğu şehirdeki Aile Mahkemesine ziyaret izni için dava açılabilir.

ZİYARETE GELEN ÇOCUĞUM GERİ GİTMEK İSTEMİYOR. NE YAPABİLİRİM?

Mahkemenin belirlediği şartlarda sizi ziyarete gelen çocuğunuz tekrar geri gitmek istemiyor. Çocuğunuza bakmak istiyorsunuz ama çocuğun velayetini elinde bulunduran eş sizi Aile Mahkemesine verirse ne yapabilirsiniz? Böyle bir ikilemle karşılaştığınızda tabi ki çocuğunuzu evden atmak durumunda değilsiniz. Mahkeme böyle bir durumda çocuğun haklarını savunmak amacıyla bir avukat görevlendirecektir. Onun dışında hâkim de çocuk ile konuşup bir fikir edinmek isteyecektir. Belli bir yaştan büyük bir çocuğun kendi isteği ile ebeveynden biri ile kalmak istemesi durumunda mahkeme bunu hesaba katmak durumundadır. Çocuğun yaşının büyüklüğü mahkemenin kararında etkili olacaktır.

ÇOCUKLAR TATİLDE EŞİMDE KALDIĞI İÇİN ÇOCUK PARASINI O ALABİLİR Mİ?

Çocuk parası çocuk kimde kalıyor ise onun hakkıdır. Kısa süreli ayrılıklar bunu etkilemez. Yani çocukların hayatı sizin yanınızda geçiyor ve sadece eşinizi belli bir süre görmek üzere onda kalıyor ve buluşuyorlar ise bu sizin çocuk parasını alma hakkınızı değiştirmez. Aynısı kısa süreli tatiller için de geçerlidir. Yıllık üç aya kadar çocuklar tatili diğer ebeveynde geçiriyorlarsa bile çocuk parası hakkı çocuğun sürekli olarak beraber kaldığı ebeveyndedir.Çocuklar eşlerin ikisinde de eşit sürelerde kalıyor ise ancak bu durumda iki eşe de çocuk parası hakkı düşebilir. Nafaka konusu çocuk parasından ayrı olarak değerlendirilir. Kararı intikal ettiğinde mahkeme verecektir.

BOŞANAN EŞLER ÇOCUKLARINI KAFALARINA GÖRE ZİYARET EDEBİLİR Mİ?

Çocukların velayeti ortak da olsa eşlerden birinde de olsa ziyareti yapacak olan eş kendi isteğine bağlı olarak ziyaret gerçekleştiremez. Bazen gelip bazen gelmemezlik edemez. Ziyaret hakkı mahkemece belirlenmiş anlaşmaya göre şekillenir. Hem ziyaretlerin sıkıntısız mümkün olması hem de çocukların kendilerini belli bir güne hazırlamaları açısından belli bir günde ya da günlerde gerçekleşmek zorundadır. Böyle bir durumla karşılaşan eşlere Gençlik Dairesi (Jugendamt) ya da Aile Mahkemesi yardımcı olur.

BOŞANMA HALİNDE ÇOCUĞUN VELAYETİ KİMDE OLUR?

Bazı ülkelerde bu durum farklıdır ve boşandıktan sonra velayet mutlaka bir tarafa verilmelidir. Alman Aile Hukuku’nda bu farklıdır. Boşanma esnasında sıkça rastlanan bir durum boşanan bir tarafın temeli Türkiye’ye dönüş arzusudur. Bu genelde bir tarafın Türkiye’den gelin/damat olarak Almanya’ya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Ortada bir çocuk olduğunda durum nedir ve Türkiye’ye dönmek isteyen taraf çocuğu istediği gibi götürebilir mi? sorusu akıllara gelir.Tabii ki götüremez. Velayetin ortak olması demek tek tarafın böyle önemli bir karar verebileceği anlama gelmez. Ortak velayet demek, çocuk ile ilgili önemli kararları birlikte vermek demektir. Mekân değişikliği de böyle önemli bir karardır.

Bilgi Notu: Yukarıda paylaştığımız bilgiler konunun uzmanı bir Avukat tarafından hazırlanmış olup tavsiye niteliğindedir. Her hukuki durumun özel olması nedeniyle birebir uygulanması doğru değildir. Sorumluluk kişinin kendisine aittir.