DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Deniz Yücel tutuklandı, Almanya ayağa kalktı

Deniz Yücel tutuklandı, Almanya ayağa kalktı

Türkiye’de iki haftadır gözaltında bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel, hakim kararıyla tutuklandı. Gerekçe ise terör propagandası ve halkı kışkırtma. Yücel’in tutukluluk halinin beş yıla kadar sürebileceği tahmin ediliyor. Federal Hükümet ise kararla ilgili olarak sert tepki gösterdi. Hatta Ak Parti’li Mustafa Yeneroğlu bile kararı eleştirdi.Tutuklama kararı ile ilgili olarak en önemli açıklama Almanya Başbakanı

Türkiye’de iki haftadır gözaltında bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel, hakim kararıyla tutuklandı. Gerekçe ise terör propagandası ve halkı kışkırtma. Yücel’in tutukluluk halinin beş yıla kadar sürebileceği tahmin ediliyor. Federal Hükümet ise kararla ilgili olarak sert tepki gösterdi. Hatta Ak Parti’li Mustafa Yeneroğlu bile kararı eleştirdi.Tutuklama kararı ile ilgili olarak en önemli açıklama Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Merkel, mahkeme kararını acı ve düş kırıcı olduğnu söyledi. Başbakana göre mahkemenin aldığı önlem orantısız derecede sert.

ALMANYA’DAKİ HUKUK DEVLETİ ANLAYIŞIYLA BAĞDAŞMIYOR

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas ise muhalif haberciliğin demokratik irade oluşumunun temel yapıtaşı olduğunu hatırlattı ve sevilmeyen gazetecilerin hapse atılmasının Almanya’daki hukuk devleti ve basın özgürlüğü anlayışı ile bağdaşmadığını ifade etti.

ALMANYA SERBEST KALMASI İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPMAYA KARARLI

Karara tepki veren bir diğer önemli devlet adamı da Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel oldu. Gabriel, Yücel’in tutukluluk halinin iki ülke arasında temel değerlerinden insan haklarının tatbik edilmesi ve basın ve fikir özgürlüğünü değerlendirilmesinde görülen farklılıklara göz kamaştırıcı bir ışık tuttuğunu söyledi. Gabriel, “Deniz Yücel’in özgürlüğüne kısa sürede kavuşması ve davanın iyi bir sonuçla bitmesi için elimizden geleni yapma konusundaki kararımız kesin” dedi.

MUSTAFA YENEROĞLU: PROPAGANDA KAVRAMI GENİŞ YORUMLANMIŞ

Mahkemenin kararına AK Parti saflarına Almanya’dan katılan Mustafa Yeneroğlu da tepki gösterdi. TBMM’nin İnsan hakları Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, “Ayrıntıları bilmemekle birlikte haberlerden öğrendiğim kadarıyla propaganda kavramı çok geniş bir şekilde yorumlanmış diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

DENİZ YÜCEL, HAPSE ATILAN İLK ALMAN GAZETECİ OLDU

Deniz Yücel’in tutuklanması ile birlikte Türkiye’de ilk Alman gazeteci de hapse girmiş oldu. Ancak Yücel’in tutuklanmasında çifte vatandaş olması önemli rol oynuyor. Türkiye çifte vatandaş olanlara Türk muamelesi yapıyor.

ENERJİ BAKANI BERAT ALBAYRAK’I HABER YAPMIŞTI

Yücel, solcu hacker grubu RedHack’in Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın e postası üzerinden elde ettiği bilgiler üzerine haber yapmıştı. WikiLeaks platformundan ulaşılabilen bu e postalarda Türkiye’deki medya şirketlerinin kontrolü ve sahte twitter kullanıcıları vasıtasıyla kamuoyunu yönlendirme gibi iddialar yer alıyordu. RedHack Türkiye’de terör örgütü kategorisinde yer aldığı için Deniz Yücel de bu örgüte üyelik iddiası ile gözaltına alınmıştı.