DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erdoğan, Almanların korktuğunu yapacak

Erdoğan, Almanların korktuğunu yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum kampanyası çalışmaları kapsamında Almanya’ya gelecek. Alman Bild gazetesinin haberine göre Erdoğan mart ayında Straßburg’a resmi bir ziyaret düzenleyecek ve ardından Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine geçecek. Eyalet yönetimi ise eyaletin neresinde olacağı belli olmayan bu ziyaretten hiç memnun değil.Bild gazetesi bu bilgiyi Ankara’daki üst düzey bir diplomattan öğrenmiş. Federal Hükümet’in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum kampanyası çalışmaları kapsamında Almanya’ya gelecek. Alman Bild gazetesinin haberine göre Erdoğan mart ayında Straßburg’a resmi bir ziyaret düzenleyecek ve ardından Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine geçecek. Eyalet yönetimi ise eyaletin neresinde olacağı belli olmayan bu ziyaretten hiç memnun değil.Bild gazetesi bu bilgiyi Ankara’daki üst düzey bir diplomattan öğrenmiş. Federal Hükümet’in sözcüsü kısa süre önce yaptığı bir açıklamada Erdoğan’ın ziyaret edip etmeyeceğine dair bir bilgilerinin olmadığını, ancak böyle bir ziyaret durumunda itiraz etmeyeceklerini, Almanya’nın düşünce, toplantı ve gösteri hürriyetinden yana olduğunu dile getirmişti. Seibert’in tek şartı Türkiye’deki şiddet yüklü çatışma ortamının Almanya’ya taşınmaması olmuştu.

KUZEY REN-VESTFALYA REFERANDUM KONUŞMASINA KARŞI

Bu açıklamanın hemen ardından Erdoğan’ın başkanlık sisteminin önünü açan referandum kampanyası için Almanya’ya geleceği haberi geldi. Ancak KRV yönetimi Erdoğan’ın ziyaretine Federal Hükümet gibi hoşgörüyle yaklaşmıyor. Eyaletin Entegrasyon Bakanı Rainer Schmeltzer (SPD), KRV’de toplumdaki yarılmayı daha da derinleştirecek bu gibi programları istemediklerini söyledi. Bu gelişmeyi kaygıyla izlediklerini anlatan bakan, “Hukuki sebeplerle elimiz kolumuz bağlı” dedi. Schmeltzer’e göre bu konudaki diplomatik girişimlerden Federal Hükümet sorumlu.

İLK İŞARETİ BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM VERMİŞTİ

Bununla birlikte Erdoğan’ın KRV ziyareti henüz resmi olarak kesinlik kazanmış değil. Bild gazetesinin aktardığına göre Berlin Büüyükelçiliği’ne Ankara’dan bu yönde bir bilgi ulaşmamış. Ancak kısa bir süre önce Almanyalı Türklere seslenmek üzere  Almanya’nın Oberhausen şehrine gelen Başbakan Binali Yıldırım,  Avrupa’daki kampanyalara Erdoğan’ın da katılmayı planladığını söylemişti. Bu bilgi üzerine Alman kamuoyunda gözle görülür bir huzursuzluk oluşmuştu. Erdoğan, 2008 ve 2014 yıllarında da seçim kampanyası için Almanya’ya gelmiş ve her iki konuşmayı da KRV’nin önemli şehirlerinden Köln’de yapmıştı. Türk siyaseti o dönemlerde şimdiki kadar gerilimli olmamasına rağmen Almanya bu ziyaretten hiç hoşnut olmamıştı.

ERDOĞAN İLİŞKİLERİ DAHA DA GERME PAHASINA BU RİSKE GİRECEK Mİ?

Almanyalı Türklerin oy potansiyeli Türkiye’de ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine çok yakın olması halinde önemli rol oynuyor. Bu yüzden Avrupalı Türklere verilen önemden Türkiye’de ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine yakın çıkacağı yönünde tahminlerin olduğunu anlamak mümkün. Yurt dışındaki seçmenlerin hemen hemen yarısı ise Almanya’da yaşıyor. Bu ülkede çoğunluğun AK Parti taraftarı olduğu ve referandumda ‘evet’ diyeceği biliniyor. Ancak hayırcıları evete ikna etmek ve seçime katılmayanları sandık başına getirmek de önemli bir görev olarak biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bunu başarabilecek en iyi isim olarak öne çıkıyor. Ancak bunun için Almanya ile ilişkileri daha da germe riski var.