DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erdoğan’dan “Dünyayı ayağa kaldırırım” tehdidi

Erdoğan’dan “Dünyayı ayağa kaldırırım” tehdidi

Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da iki bakanın referandum konuşmasına izin verilmemesini Nazi uygulamalarına benzetmesinden kısa bir süre sonra Almanya’ya konuşmak için kendisinin de gelebileceğini söyledi. Nazi uygulamaları benzetmesine Alman siyasileri sert tepki göstermiş, özür dilemesini istemişti. ERDOĞAN: MEĞER NAZİZM HALA DEVAM EDİYORMUŞ Ancak Erdoğan Alman politikacıların bu isteğini yerine getirmek yerine daha kararlı bir rotayı

Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da iki bakanın referandum konuşmasına izin verilmemesini Nazi uygulamalarına benzetmesinden kısa bir süre sonra Almanya’ya konuşmak için kendisinin de gelebileceğini söyledi. Nazi uygulamaları benzetmesine Alman siyasileri sert tepki göstermiş, özür dilemesini istemişti.

ERDOĞAN: MEĞER NAZİZM HALA DEVAM EDİYORMUŞ

Ancak Erdoğan Alman politikacıların bu isteğini yerine getirmek yerine daha kararlı bir rotayı takip ettiği izlenimini verdi ve benzetmeyi daha öteye taşıdı. Erdoğan, “Ben Nazizmin Almanya’da bittiğini zannediyordum. Meğerse hala devam ediyormuş.” dedi. Hollanda’yı da referandum konuşmalarını engellemesinden dolayı eleştiren cumhurbakanı Erdoğan şöyle konuştu: “Bunlar kendi iradeleriyle hareket etmiyorlar. Kardeşlerim, şimdi zannediyorlar ki Tayyip Erdoğan Almanya’ya gelecekti. Ya ben istersem yarın gelirim. Gelirim ve kapıdan da sokmadığınız zaman veya konuşturtmadığınız zaman da ben dünyayı ayağa kaldırırım.”

ALMAN POLİTİKACILAR ERDOĞAN’IN ÖZÜR DİLEMESİNİ İSTİYOR

Alman siyaseti ise Erdoğan’ın nazi benzetmesi karşısında büyük tepki gösterdi. Birlik partileri (CDU/CSU) grup başkanı Volker Kauder, “Bir NATO üyesi ülkenin hukuk devletiyle alakalı önemli problemleri olan bir cumhurbaşkanının bir başka NATO üyesi ülke hakkında böyle konuşması inanılmaz, kabul edilemez bir olay” dedi. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer de Erdoğan’ı bu sözlerinden dolayı ‘Boğaziçi’nin Despotu” olarak değerlendirdi ve Türk-Alman ilişkilerinin dip noktası olarak gördüğü nazi benzetmesinden dolayı özür dilenmesini istedi.

HOLLANDA VE AVUSTURYA ALMANYA’DAN DAHA SERT BİR TUTUM İÇİNDE

Bununla birlikte Almanya’dan ziyade Hollanda ve Avusturya’nın Türk politikacıların referandum konuşması yapmasına daha çok karşı olduğu ve doğrudan yasakladığı biliniyor. Hatta Avusturya Başbakanı Christian Kern, referandum konuşmalarının Avrupa Birliği’nin tamamında yasaklanmasını istemişti. Kern, “Üyelik müzakerelerini geçici olarak askıya almakla yetinmemeli, aksine tamamen durdurmalıyız.” diyen başbakan, yıllardır demokratik standartlardan ve hukuk devleti prensiplerinden adım adım uzaklaşan bir ülke ile üyeliğin görüşülemeyeceğini ifade etmişti.Hollanda Başbakanı Mark Rutte de bir Facebook paylaşımında konuya değindi ve “Hollanda’daki kamuya açık alanları başka bir ülkenin siyasi kampanyaları için doğru mekanlar değildir” açıklamasında bulunmuştu. Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher ise iptal kararını Türk hükümetine ilettiklerini açıklamış ve “Türkler buna kulak asarsa iyi olur diye düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu.