DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Eşim çocuğumu Türkiye’ye kaçırmak isterse ne yapabilirim?

Eşim çocuğumu Türkiye’ye kaçırmak isterse ne yapabilirim?

 Avrupa´da evlilikte yaşanan sorunlarda gündeme gelen konulardan biri de eşlerden birinin Türkiye´den gelmesi halinde evlilik bozulduğunda çocukla birlikte Türkiye’ye geri dönme eğilimi oluyor.Çocuğun bir kere Türkiye’ye götürülmesi halinde de onu geri getirmek kısmen mümkün olsa da pratikte zor olduğundan bu, boşanmak durumundaki birçok anne-babayı bazı önlemler almaya itebiliyor.Çocuğun başka bir ülkede olması kalan eş için

 Avrupa´da evlilikte yaşanan sorunlarda gündeme gelen konulardan biri de eşlerden birinin Türkiye´den gelmesi halinde evlilik bozulduğunda çocukla birlikte Türkiye’ye geri dönme eğilimi oluyor.Çocuğun bir kere Türkiye’ye götürülmesi halinde de onu geri getirmek kısmen mümkün olsa da pratikte zor olduğundan bu, boşanmak durumundaki birçok anne-babayı bazı önlemler almaya itebiliyor.Çocuğun başka bir ülkede olması kalan eş için çocuğunu tekrar görme ihtimalini zorlaştırdığından üzücü sonuçlar doğurabiliyor.Bununla bağlantılı olarak da ayrılığa giden evliliklerde velayet davasını açmadan çocukla Türkiye’ye kaçmak isteyen birçok anne ya da baba olabiliyor.Bu yolla ulaşılmak istenen ise boşanma ve velayet davasını Türkiye’de açmak ve çocuğun Almanya’ya veya yaşanılan Avrupa ülkesine geri dönmesini engellemektir.Bu durumu fark eden anne-baba ne yapabilir ve neye dikkat etmesi gerekir?

TÜRKİYE´YE GİDİŞ İÇİN SINIRDIŞI YASAĞI NASIL KOYDURABİLİRİM?

İlk olarak şunu bilmek önemlidir: Çocuk bir kere Türkiye’ye gitti ise onu geri getirmek kısmen mümkün olsa da pratik olarak bir hayli zordur.Ama eşinizin çocuğu alıp kaçacağını biliyorsanız bunu engelleme imkânınız vardır. Bulunduğunuz şehrin Aile Mahkemesi’ne tedbir davası açıp sınırdışı yasağı koydurabilirsiniz.Dava tedbir davası şeklinde açıldığı takdirde mahkeme çok kısa süre içinde duruşma tarihi belirler. Genelde bu 1-2 hafta içinde gerçekleşir.Durum çok vahim ise mahkeme duruşma tarihi belirlemeden sınırlardaki polise haber gönderip çocuğun yurt dışına çıkamayacağına hükmeder.

ÇIKACAK KARAR ORTAYA KOYACAĞINIZ DELİLLERE BAĞLI

Kararın nasıl ve ne hızda çıkacağı sizin ne kadar sağlam delil sunacağınıza bağlıdır. Elinizde sadece tahmin olması ile eşinizin gizlice almış olduğu uçak bileti arasında mahkeme huzurunda büyük fark vardır.Ne kadar net bir şekilde eşinizin kaçacağını ispatlayabiliyorsanız o kadar avantajlı durumda olursunuz. Bu durumda çok dikkatli olmak ve gereken adımları zamanında atmak gerekir.Süreci bir avukat ile yapacaksanız bunu son ana bırakmak değil erkenden hazırlığına başlamak gerekir.Çocuğunu eşinden habersiz yurt dışında kaçırmaya teşebbüs eden taraf şayet kaçıramaz ise yani Almanya’da mahkemelik olursa mahkeme huzurunda negatif bir izlenim ile başladığını da bilmesi gerekir.Kendi çocuğunu eşinden kaçıran birinin iyi bir anne-baba olamayacağı düşünülür ve velayeti öbür tarafa vermek için bir sebep oluşturur. Bilgi Notu: Yukarıda paylaştığımız bilgiler konunun uzmanı bir Avukat tarafından hazırlanmış olup tavsiye niteliğindedir. Her hukuki durumun özel olması nedeniyle birebir uygulanması doğru değildir. Sorumluluk kişinin kendisine aittir.