DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Euro, aradan 15 yıl geçmesine rağmen imajını düzeltemedi

Euro, aradan 15 yıl geçmesine rağmen imajını düzeltemedi

Avrupa’nın 19 ülkesinde 340 milyon kişi Euro para birimi ile alışveriş yapıyor. Euro bölgesindeki ülkelerin bu para biriminde karar kılmalarının üzerinden tam 15 yıl geçti. Ancak halkın neredeyse yarısı Euro’dan vazgeçilmesini ve eski milli para birimine geri dönülmesini istiyor ve bu para biriminin Avrupa’yı birleştirdiğine inanmıyor.

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da halkın önemli bir kesimi Euro para birimine hala alışamadı. Almanya’da halkın hemen hemen yarısı Alman Markı’nı bırakalı 15 yıl olmasına rağmen, Euro’dan vazgeçilmesini istiyor. Bu kesim için Euro Avrupa’yı birleştirmek şöyle dursun, tam aksine ayrıştırıcı bi rol oynadı.2002 yılında Euro piyasaya sürüldüğünde de bu eleştirel bakış hakimdi ve hiç değişmedi. Özellikle Almanlar için Almanya’nın istikrarlı ve güvenli bir ülke olduğunu gösteren en önemli göstergelerden biri Alman Markı’nın değeri ve itibarıydı. Piyasaya girer girmez hayatı pahalılaştıran Euro halka göre istikrarlı ve güvenilir bir para birimi değil.

HALKIN YARISI EURO İLE ALIŞVERİŞ İSTEMİYOR

Euro’nun kullanıldığı diğer ülkelerde de durum çok farklı değil. Euro’nun geçtiği 19 ülkede 340 milyon insan bu para ile alışveriş yapıyor ve tıpkı Almanya’da olduğu gibi hemen hemen yarısı bu para biriminden kurtulmak istiyor. AB Komisyonu’nun bir araştırmasına göre Euro’yu iyi bir uygulama olarak bulan AB vatandaşlarının oranı yüzde 56. Euro, özellikle genç neslin gözünde iyi bir para birimi. Bunda da gençlerin farklı ülkelere gezme isteğinin daha fazla olması önem taşıyor. Gençler bu para birimi ile seyahatin daha pratik olduğunu düşünüyor. Bu yüzden 15-24 yaş grubundaki gençler arasında Euro’yu iyi bir uygulama olarak görenlerin oranı yüzde 68. Ancak bu para birimi ile daha bebekliğinde tanışan bu neslin yüzde 32’sinin Euro’ya karşı olması da düşündürücü bir durum olarak değerlendiriliyor.

ALMANLAR EURO DÖNEMİNDE PARA BİRİKTİREMEMEKTEN MUSTARİP

Euro özellikle toplumun merkezi kesimleri tarafından uygulamaya konduğunan bu yana bir türlü sevilmiyor. Bunun sebeplerindne biri de Euro’nun hiç de iyi bir başlangıç yapmamış olması. Örneğin 31 Aralık 2001’de 10 Alman Markı olan bir pizzanın 1 Ocak 2002’de 10 Euro’ya satıldığına herkes şahit oldu. Bu geçiş esnasında birçok üründe yüzde yüze varan bu gibi enflasyon olaylarını yaşayan halk Euro’ya ilerleyen yıllarda da ısınamadı ve ‘Teuro’ (pahalı para birimi) olarak adlandırıldı. Euro bugün fiyatları yükselten bir rol oynamasa da bu kötü imajan bir türlü kurtulamıyor. Diğer taraftan özellikle Almanlar Mark dönemindeki gibi tasarruf yapamadıklarını görüyorlar. Yunanistan’da devam eden mali kriz ise ortak para birimine karşı birçok insanı soğutuyor. Hele hele İtalya ve Portekiz’in mali durumunun ne olacağının bilinmemesi halkı daha da korkutuyor.

SİYASİ BİR PROJE OLARAK ORTAYA ATILMIŞTI

Bu para birimi aslında siyasi bir proje olarak yürürlüğe konmuştu ve göreci de Avrupa ülkelerini kaynaştırmak, istikrar ve barış ortamı sağlamaktı. Bu olmadığı gibi Euro krizi Avrupa’yı zayıflattı. Avrupa Merkez Bankasının eski başkanı Wim Duisenberg, Euro yürürlüğe konduğunda şöyle demişti: “Bir toplumun temelini teşkil eden karşılıklı güveni herhalde başka bir para birimi Euro’dan daha iyi sergileyemez. Bu para birimi, sadece altına değil, milli devlete olan bağı da çözen ilk para birimi oldu.” Şimdilerde ise altına ve milli devlete bağlı olmayan para biriminin asıl sorun olduğu üzerinde duruluyor.