DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Opel Fransa’ya gitti, kazanan Çin oldu

Opel Fransa’ya gitti, kazanan Çin oldu

 Fransız otomotiv devi Peugeot, Opel’i satın almak istiyor. 1930’lu yıllarından başından beri ABD’deki General Motors’a ait olan Alman otomobil şirketi 2009 yılında olduğu gibi şimdi de Avrupa’daki şirketleri için alıcı arıyor. Şirket Peugeot ile yaptığı görüşmelerde hayli yol almış.Opel gibi bir devin satılması Almanya’da birçok insanın işini kaybedeceği anlamına geliyor. Bu durumdan en çok kâr

 Fransız otomotiv devi Peugeot, Opel’i satın almak istiyor. 1930’lu yıllarından başından beri ABD’deki General Motors’a ait olan Alman otomobil şirketi 2009 yılında olduğu gibi şimdi de Avrupa’daki şirketleri için alıcı arıyor. Şirket Peugeot ile yaptığı görüşmelerde hayli yol almış.Opel gibi bir devin satılması Almanya’da birçok insanın işini kaybedeceği anlamına geliyor. Bu durumdan en çok kâr edecek olanlar ise Çinliler. Otomobil Araştırmaları Merkezi’nden Ferdinand Dudenhöffer, Peugeot’nun Opel’i satın almak istemesini bir Harakiri stratejisi olarak değerlendiriyor. Peugeot gibi Opel’in de zayıf iki şirket olduğunu ileri süren otomotiv uzmanı, bu şekilde Avrupa’da birbirlerinin rakibi olmama taktiğini takip ettiklerini, ancak her ikisinin de kapasitelerinin üzerinde bir mücadele verdiklerini ve ihtiyaç duyduklarından daha fazla işçi ve fabrikaya sahip olduklarını söylüyor.

HER İKİ ŞİRKET DE OTOMOBİLLERİNİ UCUZA SATMAK ZORUNDA

Dudenhöffer’e göre iki şirketin birleşmesi kapasitelerin düşmesi demek. Bu ise hem Fransa’da hem de Almanya’da seçimlerin olacağı bir yılda pahalı bir girişim. Kapasite fazlası her iki şirketi de otomobillerini yüksek miktarda indirimlerle piyasaya sürmeleri anlamına geliyor. Opel geçtiğimiz yıl 257 milyon Dolar zarar etmişti ve zarar etme 1999 yılından beri düzenli olarak devam ediyor. Bu yüzden Opel’in yeni bir patronunun olması da sorunu çözmeyecek gibi görünüyor.

OPEL EN ÇOK DÜNYA SİYASETİNDEN ETKİLENDİ

Opel’in gerilemesinin ardında General Motors’tan destek almaması, İngiltere’nin AB’den çıkması ve Rusya’ya yapılan yaptırımlar önemli rol oynuyor. General Motors’un yeni başkan Trump’ın baskısı altında bulunması da Opel’in işini hayli zorlaştırıyor. Trump üretim yerini ucuz olanMeksika’dan alıp ABD topraklarına yönlendirirse masraflar artacak ve Opel’in elde tutulması daha da zorlaşacak.

ALMANYA OPEL’İ SATARAK TEKNOLOJİSİNİ ÇİN’E HEDİYE EDECEK

Peki kazanan neden Çin? Çin artık Peugeot’nun en büyük piyasası. Şirketin bu ülkede beş fabrikası var ve ortakları da Çinli. Peugeot 2014’teki krizi Çin’deki şirket Dongfeng ile ortaklık sonucu aşabilmişti. Şayet Opel Peugeot’ya satılırsa bu Çin’in kendi şirketlerine daha fazla teknik bilgi kazandırması anlamına geliyor. Sebebi ise General Motors’un en önemli teknik gelişim merkezlerinin Almanya’da olması. Örneğin General Motors Almanya’da kendi kendine giden arabalar için test sürüşleri başlatmıştı.