DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Gazeteci Deniz Yücel için Merkel devrede

Gazeteci Deniz Yücel için Merkel devrede

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de tutuklanan Die Welt muhabiri Deniz Yücel için bu kez daha kararlı ifadelerle devreye girdi. Mecklenburg-Vorpommern’daki ‘Küllü Çarşamba’ konuşmasında Merkel, “Bu akşam Türkiye’de tutuklu bulunan ve salıverilmesini istediğiniz Deniz Yücel’i de anıyoruz” dedi. Başbakan, Federal Hükümet’in gazetecinin salıverilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi. DENİZ YÜCEL GAZETECİLİK GÖREVİNİ YAPMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de tutuklanan Die Welt muhabiri Deniz Yücel için bu kez daha kararlı ifadelerle devreye girdi. Mecklenburg-Vorpommern’daki ‘Küllü Çarşamba’ konuşmasında Merkel, “Bu akşam Türkiye’de tutuklu bulunan ve salıverilmesini istediğiniz Deniz Yücel’i de anıyoruz” dedi. Başbakan, Federal Hükümet’in gazetecinin salıverilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

DENİZ YÜCEL GAZETECİLİK GÖREVİNİ YAPMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPMADI

Merkel’e göre Yücel görevinin peşinden koşmaktan başka hiçbir şey yapmadı. Bu yüzden salıverilmesi gerektiğini vurgulayan Almanya başbakanı, bağımsız gazeteciliğin var olmasının mecburi olduğunu savundu. Basın özgürlüğünün Almanya için de önem taşıdığına işaret eden başbakan Merkel, “Bu cumhuriyette özgür ve bağımsız medyanın olduğu gerçeği demokrasimizin bir parçası olmuştur ve rahatı bozsa da bunun sorgulanmaması gerekir” şeklinde konuştu.

FEDERAL HÜKÜMET ADİL VE HUKUK DEVLETİNE YARAŞIR MUAMELE İSTİYOR

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de tutuklama ile ilgili ilkinden daha sert bir açıklamada bulundu. Seibert, “Başbakan ve Federal Hükümet’in tamamı Yücel’in mümkün olduğu kadar kısa bir süre içinde serbest olmasını istiyor.” dedi. Gazetecinin yetkili makamlara kendisinin gittiğini hatırlatan sözcü, bu bakımdan tutuklanmasının orantısız bir uygulama olduğunu ifade etti. Seibert, Federal Hükümet’in adil ve hukuk devletine yaraşır bir muamele istediğini ve Alman konsolosluklarının gazeteci ile ilgilenme imkanı bulması için ısrarlı Türkiye’yi sıkıştırdığını dile getirdi.

ALMAN KONSOLOSLUKLARININ TUTUKLU DİĞER ALMANYA VATANDAŞLARI İÇİN DE DEVREYE GİRMESİ SAĞLANACAK

Seibert, bunun Almanya’daki diğer Alman vatandaşları için de geçerli olduğunu söyledi. Şayet Seibert’in söylediği gerçekleşirse aralarında işadamı Özel Söğüt’ün de bulunduğu altı Almanya vatandaşı da diplomatik mesainin bir parçası olacak. Almanya çifte vatandaş olduğu için tutuklanması kolay olan Yücel’e gösterdiği ilgiyi Almanya vatandaşı olan bu altı Türk için göstermemişti.

YÜCEL OLAYI İKİLİ İLİŞKİLERE ZARAR VERİYOR

Seibert’e göre Yücel olayı Türkiye ile gerilen ilişkileri daha da problemli hale getiriyor ve Almanya iki ülkeye de zarar veren bu yükü istemiyor.

YÜCEL TUTUKLU KALACAKSA ERDOĞAN ALMANYA’YA GELMESİN

Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun başkan yardımcısı Armin Laschet de bir Küllü Çarşamba konuşmasında, Yücel tutuklu bulunduğu sürece Erdoğan’ın Almanya’da istenmediğini, bunu da Erdoğan’a söylemek gerektiğini söyledi.

DENİZ YÜCEL İÇİN 10,5 YIL HAPİS CEZASI İSTEMİ

Deniz Yücel Türkiye’de terör propagandası yapmakla suçlanıyor. Dün başka bir hapishaneye sevk edilen gazetecinin avukatının anlattığına göre hakkında 10,5 yıllık hapis cezası isteniyor. Yücel ise tutuklu bulunduğu ortamdaki şartların gözaltındaki şartlardan daha iyi olduğunu söylemiş ve Almanya’da kendisine arka çıkanların olduğunu öğrendiğinde kendini çok iyi hissettiğini anlatmış.