DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erdoğan’ın gelişi Alman devlet adamlarını birbirine düşürdü

Erdoğan’ın gelişi Alman devlet adamlarını birbirine düşürdü

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum kampanyası için gelmesini istemiyor. Eyaletin içişleri bakanı Ralf Jäger (SPD), Erdoğan’ın eyalette henüz bilinmeyen bir şehirde konuşma yapacağını öğrenir öğrenmez harekete geçti. Federal Hükümet’i bu konuşmayı engellemeye davet eden bakan, “Bu gibi mitinglerin KRV’de veya Almanya’nın başka yerlerinde gerçekleşmemesi için icraatta bulunma görevi Federal Hükümet’e

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum kampanyası için gelmesini istemiyor. Eyaletin içişleri bakanı Ralf Jäger (SPD), Erdoğan’ın eyalette henüz bilinmeyen bir şehirde konuşma yapacağını öğrenir öğrenmez harekete geçti. Federal Hükümet’i bu konuşmayı engellemeye davet eden bakan, “Bu gibi mitinglerin KRV’de veya Almanya’nın başka yerlerinde gerçekleşmemesi için icraatta bulunma görevi Federal Hükümet’e ait” dedi.KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger, Federal Hükümet’in düşünce özgürlüğünü öne sürerek Erdoğan’ın Almanya’da miting düzenlemesine hoşgörü ile yaklaşmasına da karşı. Jäger’e göre Türkiye’de temel hak ve özgürlükleri sınırlandıracak ve idam cezasını tekrar yürürlüğe koyacak bir anayasa değişikliği için düşünce özgürlüğü istismar edilemez. Bakanın bir diğer kaygısı da Türkiye’nin iç karışıklıklarının Almanya’ya taşınması.

YEŞİLLER: FEDERAL HÜKÜMET ANTİDEMOKRATİK KAMPANYALARI İSTEMEDİĞİNİ BELLİ ETMELİ

Bakan Jäger’e eyaletteki hükümet ortağı Yeşiller’den destek geldi. Partinin eyaletteki genel başkanı Sven Lehmann, “Erdoğan Türkiye’yi bölüyor ve ülkedeki temel özgürlük haklarını yavaş yavaş iptal ediyor.” dedi. Politikacıya göre Federal Hükümet’in Almanya’da antidemokratik kampanya istemediğini belli etmesi gerekiyor.

FEDERAL HÜKÜMET TEMKİNLİ TAVRINI SÜRDÜRÜYOR

Federal Hükümet’in temkinli tavrı ise sürüyor. Erdoğan’ın referandum için Almanya’ya gelerek ‘Evet’ oyu istemesi ihtimali doğduğunda hükümet sözcüsü Steffen Seibert açıklamada bulunmuş ve düşünce, toplantı ve gösteri hürriyetinden dolayı itiraz edecek bir şeylerinin olmadığını söylemişti.

ERDOĞAN İLİŞKİLERİ DAHA DA GERME PAHASINA BU RİSKE GİRECEK Mİ?

Almanyalı Türklerin oy potansiyeli Türkiye’de ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine çok yakın olması halinde önemli rol oynuyor. Bu yüzden Avrupalı Türklere verilen önemden Türkiye’de ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine yakın çıkacağı yönünde tahminlerin olduğunu anlamak mümkün. Yurt dışındaki seçmenlerin hemen hemen yarısı ise Almanya’da yaşıyor. Bu ülkede çoğunluğun AK Parti taraftarı olduğu ve referandumda ‘evet’ diyeceği biliniyor. Ancak hayırcıları evete ikna etmek ve seçime katılmayanları sandık başına getirmek de önemli bir görev olarak biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bunu başarabilecek en iyi isim olarak öne çıkıyor. Ancak bunun için Almanya ile ilişkileri daha da germe riski var.