DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İkidilli çocuklar, iletişim kazalarını atlatmada daha başarılı

İkidilli çocuklar, iletişim kazalarını atlatmada daha başarılı

Çocukları iki dilde yetiştirmenin yararları bir araştırma ile daha tescillendi. Zürih Üniversitesi gelişim psikologlarından Stephanie Wermelinger’in 2-3 yaş grubundaki 111 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre iki dille yetişen çocuklar dille alakalı yanlış anlaşılmaların üstesinden daha çabuk gelebiliyorlar. İkidilli çocuklar, zorlu iletişim durumlarındaki tecrübelerinden faydalanmak suretiyle iletişim becerilerini arttırabiliyorlar.Elde edilen sonuçlarla ilgili açıklamada bulunan Wermelinger, “İkidilli

Çocukları iki dilde yetiştirmenin yararları bir araştırma ile daha tescillendi. Zürih Üniversitesi gelişim psikologlarından Stephanie Wermelinger’in 2-3 yaş grubundaki 111 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre iki dille yetişen çocuklar dille alakalı yanlış anlaşılmaların üstesinden daha çabuk gelebiliyorlar. İkidilli çocuklar, zorlu iletişim durumlarındaki tecrübelerinden faydalanmak suretiyle iletişim becerilerini arttırabiliyorlar.Elde edilen sonuçlarla ilgili açıklamada bulunan Wermelinger, “İkidilli çocuklar, iletişimsel beceri bakımından tek dilde yetişen çocuklara göre avantajlı durumda Bunun sebebi iki dilde yetişen çocukların gündelik hayatta iletişimden kaynaklanan yanlış anlamalarla daha çok karşılaşmasından kaynaklanıyor. Tek dilde yetişen çocuklar bu gibi yanlış anlamaları onlar kadar yaşamıyor” dedi.

İKİDİLLİ ÇOCUKLAR, İLETİŞİM KAZALARININ ÜSTÜNE DAHA ÇOK GİDİYORLAR

Gelişim psikoloğu Stephanie Wermelinger bu araştırma için sadece İsviçre Almancası konuşan çocukların yanı sıra Almancanın iki farklı şivesini konuşan çocukları ve Almancanın dışında başka bir dili daha konuşan çocukları da gözlemlemiş. Bunun için çocuklardan gri renkte bir oyuncak ayıya dört kırmızı ayakkabı giydirmelerinini istemiş. Wermelinger, çocuklar elindeki son ayakkabıyı gördüğü halde dördüncü ayakkabıyı arar gibi yapmış. Çocuklar ayakkabının elinde olduğunu hatırlatınca da onlara çocukları yanlış anladığnı söylemiş ve arkasındaki rengarenk resmi göstermiş. Bu durumda çocuklar yanlış anlamayı düzeltmek için imkan bulmuşar ve Wermelinger’e tekrar ayakkabının elinde olduğunu anlatmışlar.

İKİ DİL BİLMEK SADECE DAHA ÇOK KELİME BİLMEK DEMEK DEĞİL

Deney sonrasında anlaşılmış ki, en çok ikidilli çocuklar yanlış anlamayı düzeltmek için çaba göstermiş. Ancak bu ikidilli çocuklar temel olarak daha iletişim canlısı oldukları anlamına gelmiyor. Bu çocukların başarısı daha ziyade iletişim kazalarının üzerine daha çok gidebilmeleri ve yanlışı düzeltebilmeleri.

SONUÇ BİLİMSEL BİR DERGİDE YAYINLANMIŞ

Wermelinger’in araştırmadan edindiği bilgiye göre ikidillilik sadece daha çok kelime bilmek veya aynı şeyi farklı şekillerde dile getirebilmek anlamına gelmiyor. İkidilli çocuklar aynı zamanda karmaşık durumları daha iyi anlıyor ve üstesinden geliyor. Bu da dil yetkinliğinin yanı sıra sosyal yetkinliğin de artmasına imkan sağlıyor.

TÜRK ÇOCUKLARININ ANADİLİ MESELESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Uzman psikolog Stephanie Wermelinger’in araştırması bilimsel dergi “Journal of Experimental Child Psychology”de yayınlandı. Bu yayın, Avrupa’da yaşayan Türk çocuklarının anadilini öğrenmesiyle ilgili problemlerin aşılması açısından büyük değer taşıyor. Özellikle Almancanın konuşulduğu Almanya, Avusturya ve İsviçre’de hükümetler anadili eğitimini gözardı eden bir politikayı takip ederken, anne-babalar da bu konuda dişe dokunur bir faaliyet içine girmiyor. Bu da yeni nesil Türklerin anadili meselesinin önümüzdek yıllarda daha da bariz bir şekilde kendini göstereceğine işaret ediyor.