DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Merkel Erdoğan’a sonunda “Yeter artık!” dedi

Merkel Erdoğan’a sonunda “Yeter artık!” dedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun nazi benzetmeleri olarak değerlendirdiği konuşmalarına bir kez daha tepki gösterdi. Bu kez daha sert bir dil kullanan başbakan, bu gibi ifadelerin üzücü ve moral bozucu olduğu gibi başkanlık sisteminin yürürlüğe sokulması için yapılacak referandumun da bu ifadeleri haklı çıkaramayacağını söyledi. Merkel, bu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun nazi benzetmeleri olarak değerlendirdiği konuşmalarına bir kez daha tepki gösterdi. Bu kez daha sert bir dil kullanan başbakan, bu gibi ifadelerin üzücü ve moral bozucu olduğu gibi başkanlık sisteminin yürürlüğe sokulması için yapılacak referandumun da bu ifadeleri haklı çıkaramayacağını söyledi. Merkel, bu gibi kıyaslamalara son verilmesini istedi.

Başbakan, ilk kez açık bir şekilde Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında olduğu gibi Almanya ile Türkiye arasında da temel farklılıklar olduğunu görüşünü savundu. Bununla birlikte Türk-Alman ilişkilerinin devamından yana olduğunu ifade eden Merkel, “Bazı şeyler beklediğimiz gibi olmasa da, dış ve jeopolitik menfaatlerimiz Türkiye’nin uzaklaşması yönünde olamaz” şeklinde konuştu.

MERKEL: PROGRAMLARA DOĞRU KAYIT YAPTRIN VE İZİN ALIN

Başbakan, prensip olarak Türk politikacılarının Almanya’da seçim kampanyalarına katılmalarının mümkün gördüğünü, ancak bunun için bu tür programlara doğru kayıt yaptırmanın ve izin almanın şart olduğunu dile getirdi. Merkel, başta Deniz Yücel olmak üzere Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin basın ve fikir hürriyetine de tekrar değindi.

LAMMERT: İSTEDİĞİNİZ O HAKLARI ÖNCE KENDİ HALKINIZA VERİN

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in (CDU)  tepkisi ise daha sert oldu. Partner ülkeler başta olmak üzere yabancı ülkelerin hükümetlerinin temsilcilerinden Almanya’dan istedikleri hakları kendi ülkelerinde kendi halkları için de garanti altına almalarını istedi. Lammert, planlanan başkanlık reformunun Türkiye’yi giderek daha otokrat bir ülke haline getirmemesi konusunda uyardı.

NAZİZMDEN BAHSEDENLER KENDİ KENDİLERİNİ OYUN DIŞI BIRAKIRLAR

Nazi kıyaslamalarına da değinen Lammert, “Kurumlarımız ve seçilmiş temsilcilerimiz anaysal düzen çerçevesinde hareket ettiği sürece bizi nazi metotları kullanmakla itham edenler kendi kendilerini diskalifiye ederler” dedi.

GABRIEL: ALMANYA’YA KONUŞMAYA GELENLER HUKUK VE ADABA RİAYET ETMELİ

Dün de Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü. Görüşmenin dostane, dürüst ama sert geçtiğini ifade eden Gabriel, özellikle Çavuşoğlu ve Erdoğan’ın birbirini tekrar eden Nazi benzetmeleri üzerinde durduklarını söylemişti. Alman dışişleri bakanı Çavuşoğlu’na Almanya’da Nazi benzetmelerinde bulunmanın yasak olduğunu anlatmıştı. Almanya’nın dünyanın en özgür ve demokratik ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Gabriel, bununla birlikte aşılmaması gereken sınırların da olduğunu söylemişti. Basın toplantısında da aynı konuya değinen bakan, “Ülkemizde konuşmak isteyenlerin hukukun ve adabın kurallarını korumalı” demişti.