DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigmar Gabriel görüşmesi

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigmar Gabriel görüşmesi

İki ülke arasındaki toplantı krizinin ardından düzenlenen Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigmar Gabriel görüşmesi sona erdi. Önemli görüşmede neler konuşuldu? Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Sigmar Gabriel toplantı krizinin sonrasında bir araya geldi. İkili bu önemli görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Almanya’nın başkenti Berlin’deki görüşme sonrası Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

İki ülke arasındaki toplantı krizinin ardından düzenlenen Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigmar Gabriel görüşmesi sona erdi. Önemli görüşmede neler konuşuldu?

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Sigmar Gabriel toplantı krizinin sonrasında bir araya geldi. İkili bu önemli görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Almanya’nın başkenti Berlin’deki görüşme sonrası Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Sigmar Gabriel, Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için bir anlaşmaya vardıklarını belirtti. Sigmar Gabriel 1,5 saat süren görüşme ile ilgili yaptığı basın açıklamasında Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı görüşmenin ‘İyi, dürüst ve dostça’ geçtiğini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigmar Gabriel görüşmesi

Alman bakan Sigmar Gabriei, Nazi döneminin örnek alarak yapılan kıyaslamanın Almanya’nın önemli noktası olduğunu söylerken, “Gerilim hem Almanya’ya hem Türkiye’ye zarar verir” dedi. Zor dönemlerden geçerken “iyi ilişkilere sahip olmanın önemli olduğuna” vurgu yaptı. Ve “Hem ben hem de Türk meslektaşım, normalliğe dönüş istiyor” dedi.

Çavuşoğlu iptale meydan okudu: “Beni kimse durdurmaz”

Türkiye’nin dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hamburg’da katılacağı bir program iptal edilince Almanya’ya meydan okudu. Çavuşoğlu, referandum konuşması gerçekleştireceği düğün salonunun yangın bildirme cihazı bulunmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi karşısında sert tepki gösterdi ve “Ben giderim. Kimse beni durduramaz” dedi.

Almanya’da tam anlamıyla baskıcı bir sistemin hakim olduğunu ileri süren bakan, bir kez daha nazizm benzetmesinde bulundu ve uygulamaların bu dönemdeki uygulamalara benzediğini söyledi. Çavuşoğlu, Almanya’nın tarihte eşi görülmemiş bir baskıya başvurarak AK Parti’ye hayır denmesi için uğraştığını savundu. Dışişleri bakanına göre Türkiye özel mülk sahiplerine, düğün salonlarına yönelik bu antidemokratik ve hukuk dışı uygulamaların altında kalmayacak.

ÇAVUŞOĞLU İÇİN BAŞKA BİR SALON ARANIYOR

Çavuşoğlu’nun Plaza Event Center adlı düğün salonunun referandum konuşmasına kapatılmasından sonra bu akşamki konuşmasını nerede yapacağı henüz bilinmiyor. Ancak Çavuşoğlu’nun ‘Kimse beni durdurmaz’ çıkışının arkasında Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz’un (SPD) sözleri de rol oynamış olabilir. Scholz, düğün salonunun yangın alarmı olmadığından dolayı kapalı tutulacağı bildirilmeden önce Çavuşoğlu’nun yoğun protesto ve yasak taleplerine rağmen gerçekleştirebileceğini söylemişti. Bu da Çavuşoğlu’nun başka bir yerde referandum konuşması yapabileceğine delalet ediyor. Programın organizatörlüğünü yapanlar da Hamburger Morgenpost’a yaptıkları açıklamada başka bir salon arayacaklarını söylemişlerdi.

ERDOĞAN DA ‘İSTESEN YARIN GİDERİM’ DİYEREK MEYDAN OKUMUŞTU

Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Almanya’da bakanların referandum konuşmasına izin verilmemesini Nazi uygulamalarına benzetmiş ve  Almanya’ya konuşmak için kendisinin de gelebileceğini söylemişti. Erdoğan’ın şu sözleri Almanya’da büyük yankı bulmuştu: “Ben Nazizmin Almanya’da bittiğini zannediyordum. Meğerse hala devam ediyormuş. Bunlar kendi iradeleriyle hareket etmiyorlar. Kardeşlerim, şimdi zannediyorlar ki Tayyip Erdoğan Almanya’ya gelecekti. Ya ben istersem yarın gelirim. Gelirim ve kapıdan da sokmadığınız zaman veya konuşturtmadığınız zaman da ben dünyayı ayağa kaldırırım.”

AVUSTURYA VE HOLLANDA’YA AYNI TEPKİYİ VEREMİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer AK Parti’li siyasiler Almanya’da referandum konuşması için mücadele edebiliyor, federal hükümetin bir karşı çıkması söz konusu olmadığı için yeri geldiğinde bunu başarabiliyorlar da. Ancak aynı durum Avusturya ve Hollanda’da mümkün değil. Bu iki ülke referandum konuşmalarını en üst perdeden yasaklamış durumda.