DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Saarland isyan bayrağını çekti; Türk politikacılara yasak geliyor

Saarland isyan bayrağını çekti; Türk politikacılara yasak geliyor

Almanya’nın Saarland eyaleti, Türk politikacıların referandum konuşmasını yasakladı. Almanya’nın yüzölçümü en küçük eyaleti olan Saarland hükümeti, Federal Hükümet’in düşünce ve toplanma hürriyetini öne sürerek izin verdiği referandum konuşmalarını tek başına yasakladı. Yasağı eyaletin Başbakanı Annegrte Kramp-Karrenbauer duyurdu ve bu yasağı uygulamaya sokmak için bütün imkanları tüketmeye hazır olduğuklarını dile getirdi. Yasağa gerekçe olarak Oturum Kanunu’nu

Almanya’nın Saarland eyaleti, Türk politikacıların referandum konuşmasını yasakladı. Almanya’nın yüzölçümü en küçük eyaleti olan Saarland hükümeti, Federal Hükümet’in düşünce ve toplanma hürriyetini öne sürerek izin verdiği referandum konuşmalarını tek başına yasakladı.

Yasağı eyaletin Başbakanı Annegrte Kramp-Karrenbauer duyurdu ve bu yasağı uygulamaya sokmak için bütün imkanları tüketmeye hazır olduğuklarını dile getirdi. Yasağa gerekçe olarak Oturum Kanunu’nu gösteren başbakan, bu kanunun  yabancıların huzur içindeki birlikteliği tehlikeye sokacak nitelikte siyasi faaliyet yürütmesini yasaklamaya izin verdiğini ileri sürdü.

SAARLAND’DA YAŞAYAN TÜRK SAYISI SADECE 11 BİN

Kramp-Karrenbauer, “Eyaletimieki iç huzuru tehlikeye sokan seçim kampanyaları yasaktır. Türkiye’deki iç çatışmaların da Almanya’da hiçbir işi yoktur” şeklinde konuştu. Saarland nüfus açısından da Bremen’den sonra ikinci en küçük eyalet olma özelliğini taşıyor ve Türk nüfusun sayısı sadece 11 bin.

EYALETLERİN İSYANININ BAŞLANGICI MI FEDERAL HÜKÜMET’İN İNCE MESAJI MI BELLİ DEĞİL

Dolayısıyla bu eyalet referandum konuşması için Almanya’ya gelen Türk politikacıların en az rağbet edeceği eyaletlerden biri. Bu durumda kararın eyaletin kendi kararı olduğu yönündeki şüpheler artıyor. Saarland bir başlangıç mı yoksa Almanya’nın Türkiye’ye dolaylı bir mesajı mı bilinmiyor.

AK PARTİ İLE AŞIRI SAĞCI FRONT NATIONAL AYNI KEFEDE

Saarland Başbakanı Kramp-Karenbauer, koyduğu yasağın sadece Türk politikacıları kapsamadığını söyledi, ancak ardından kurduğu cümle AK Parti hükümetini oldukça sinirlendirecek cinsten. Başbakan aynı yasağın Fransa’daki aşırı sağcı parti Front National’de siyaset yapan isimleri de kapsadığını dile getirdi.

Kramp-Karenbauer, “Bayan Le Pen yarım Saarbrücken’deki Ludwig Meydanı’nda miting planlasa ve bu Fransız topluluğunu ikiye ayıran bir kama işlevi görse, bu mitingi de yasaklama imkanım olurdu” dedi.

“SORUMLULUĞU BELEDİYELERE ATAMAYIZ” DİYEREK DİĞER EYALETLERE İŞARET ÇAKTI

Saarland’ın Federal Hükümet’in bütün meseleleri düzene sokmasını, hatta AB çapında bir çözüm bulunmasını beklemeyeceğini anlatan başbakan, “Sorumluluğu belediyelerin sırtına yükleyemeyiz” şeklinde konuşarak diğer eyaletlerin uygulamalarının yanlış olduğunu ima etti.

SAARLAND’DA REFERANDUM KONUŞMASI HİÇ OLMADI VE OLMAYACAKTI

Federal Hükümet bugüne kadar en sert suçlamalar karşısında dahi referandum konuşmalarına izin vereceğini açıklamış, referandum konuşmalarından en çok rahatsız olan eyaletler bile yasaklama yerine topu Federal Hükümet’e atmıştı. Saarland eyaletinde bugüne kadar referandum konuşması gerçekleşmediği gibi gelecek günlerde gerçekleşmesi planlanan konuşmalara dair duyuruda da bulunulmadı.

SAARLAND YASAĞININ ASIL SEBEBİ YAKLAŞAN SEÇİMLER OLABİLİR

Saarland Hükümet sözcüsü Thorsten Klein bu yüzden bu durumu sadece önlem olarak nitelendiriyor. Bununla birlikte Saarland’da 26 Mart tarihinde yeni parlamentonun seçileceği biliniyor. Şayet söz konusu yasak seçimlerde oy kazanma amacını taşıyorsa yasaklar birbirini takip edebilir.

Zira 7 Mayıs’ta Schleswig Holstein’da, 14 Mayıs’ta ise Türklerin en yoğun biçimde yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) seçimler var. KRV ise rahatsızlığını dile getirse de sorunun çözümü için Federal Hükümet’i göreve çağırıyor ve eyaletin tamamında genel bir yasaktan kaçınıyor.

KRV YASAKLAMAMA SÖZÜNÜN ARKASINDA

Konuyla ilgili açıklamada bulunan KRV Başbakanı Hannelore Kraft (SPD), Türk hükümet yetkililerinin referandum konuşmalarını münferit olaylar olarak değerlendireceklerini söyledi. Münferit olaylar olarak değerlendirilerek yasak konan siyasiler arasında Bekir Bozdağ, Nihat Zeybekçi gibi bakanlar var. Bu bakanlar belediyeler tarafından güvenlik gerekçesiyle engellendiler.