DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Steinmeier ve Merkel birbirine düştü

Steinmeier ve Merkel birbirine düştü

Geçen hafta gerçekleşen referandum sonrası İngiltere’nin AB’den ne zaman ayrılacağı Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Merkel’i birbirine düşürdü.

Geçen hafta gerçekleşen referandum sonrası İngiltere’nin AB’den ne zaman ayrılacağı Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Merkel’i birbirine düşürdü. İkili arasında soğuk rüzgarlar esti.İngiltere’nin AB’den ne zaman ayrılacağı konusunda çıkan tatsızlıklara Almanya’da dahil oldu. Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier yüzde 52 oyla AB’den çıkma kararı alan İngiltere’nin bu süreci bir an önce başlatmasını istedi. Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in bu isteğine ilk tepki Alman Başbakan Angela Merkel‘den geldi. Angela Merkel,  Frank Walter Steinmeier’in bu isteğine “Çirkinleşmeyi gerektirecek bir neden yok” sözleriyle tepki gösterdi.frank-walter-steinmeier-angela-merkelAB’den çıkma kararı alan İngiltere’nin şimdi de ne zaman çıkacağı büyük merak konusu oldu. Ülke ikiye bölündü. Bir yanda İngiltere’nin AB’den hemen çıkmasını isteyenler bir yanda AB’den ayrılma sürecini uzun bir zamana yaymaktan yana olanlar var. İngiltere ise AB’den ayrılma sürecini ekim ayında gerçekleştireceği açıklarken, bu durum bu görüş ayrılıklarının fitilini daha çok ateşlemiş durumda.

Frank Walter Steinmeier, İngiltere’nin hemen ayrılmasından yana

Referandumdan çıkan Brexit sonucunun ardından Berlin’de toplanan  Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda veLüksemburg dışişleri bakanları acil olarak toplandı. Toplantının hemen ardından Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den ilk açıklama geldi. Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier toplantıda alınan kararın İngiltere’nin AB’den biran önce ayrılması yönünde fikir sahibi olduklarını dile getirdi.Konuşmasında ise “Bu süreç mümkün olan en hızlı biçimde başlamalıdır. Artık önemli olan 27 üye ülkenin birliğin geleceği için beklentilerini ortaya koyması ve AB vatandaşlarına kulak vermesidir”  sözlerini kullandı. Ekim ayında AB’den ayrılacağını açıklayan İngiltere’ye sert tepki Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’dan geldi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Süreci uzatması İngiliz Muhafazakar Parti’nin bir taktiği. İngiltere salı günkü zirveye ayrılık için başvurusunu yapmalı” dedi. Schulz’un ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Clauder Juncker de Britanya hükümeti boşanma mektubunu Brüksel’e göndermek için neden ekim ayına kadar beklemeye ihtiyaç duyar anlamıyorum. Hemen olmasını isterdim” ifadesini kullandı.

Merkel, bakanların bu kararına tepkili

Angela Merkel, AB’den ayrılma sürecini hemen başlatılmasını isteyen Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile ayrı görüşlere sahip olduğunu belirtti. Merkel, İngiltere’nin AB’de ayrılma sürecinin yavaş yavaş ilerlemesinden yana olduğunu “Çirkinleşmeyi gerektirecek bir neden yok” sözleriyle ifade etti.