DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Tavuk alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Tavuk alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Tavuk etinin beslenme programımız için ne kadar gerekli ve sağlığımıza ne derece faydalı olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak kaçımız tavuk alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Sorusunun cevabını biliyoruz. Bunun cevabı yazımızda…Her gıda da olduğu gibi tavuk alırken de ambalajını çok iyi incelemeli ve ne aldığımızdan emin olmalıyız. Ambalajına bakabilmek için ise tabiî ki ambalaj üzerindeki ifadeleri

Tavuk etinin beslenme programımız için ne kadar gerekli ve sağlığımıza ne derece faydalı olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak kaçımız tavuk alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Sorusunun cevabını biliyoruz. Bunun cevabı yazımızda…Her gıda da olduğu gibi tavuk alırken de ambalajını çok iyi incelemeli ve ne aldığımızdan emin olmalıyız. Ambalajına bakabilmek için ise tabiî ki ambalaj üzerindeki ifadeleri bilmemiz gerekir. Gelin hep birlikte ambalajlarda yazanların ne anlama geldiğine bir bakalım…

Dondurulmuş Tavuk

Türkiye’deki ambalajlarda bu ifade çok fazla yer almasa da olurda karşımıza çıkarsa ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Soğutulmuş ya da dondurulmuş tavuk denince ilk aklımıza gelen, tavukların parçalanmadan önce askıda dururken soğuk havaya maruz bırakıldığıdır. Oysaki öyle değil. Soğutma dondurma işlemi, askıdaki tavukların soğuk su ile yıkanması demektir. Soğuk su banyosu yapılan tavuklar, cilt yapıları nedeniyle soğutma işlemi esnasında uygulanan suyu adeta emerler. Bu su emme olayı da hem tavuğun tadının azalmasına, hem de yapay olarak ağırlaşmalarına neden olur.

Salma Tavuk

Bu ifade birçok ambalajda yer almaktadır. Salma tavuk, doğal ortamlarında dolaşmalarına izin verilen sıkışık kafeslerde değil de açık alanda büyütülmüş tavuk demektir. Bu ifadenin ambalajda bulunabilmesi için tavukları gerçekten buna uygun üretim tesislerde serbest bırakmak gereklidir. Birde bu uygulamanın ne kadar süreyle yapıldığı çok önemlidir. Evet, salma tavuklar, sıkışık kafeslerde yetişenlere oranla daha hareketli olduklarından besin değeri açısından daha faydalıdırlar. Ama bu tavuklarda ancak günün belli saatlerinde serbest bırakılıp, diğer zamanlarda -genellikle- diğer tavuklarla aynı şartlarda yani kafeslerde yaşarlar. Ambalajında salma tavuk yazıyor olması tavukların beslenme şekilleri hakkında da bilgi vermez.

 Kafes dışında yetişmiş tavuk

Kanunlar kafes dışında yetişmiş tavuk ve benzeri ifadelerin ambalajlara yazılabilmesini birtakım kurallara bağlamıştır. Ancak şartlar yerine getirildiği taktirde ürün üzerine bu gibi ifadeler yazılabilmektedir. Şartların ilki ve en önemlisi tesislerden kafesler kaldırılmasıdır. Bu tip tesislerde ne yazık ki çoğunlukla tavuklar kafes dışında ama neredeyse üst üste bekletiliyorlar. Hayvanlar ne dışarı çıkabiliyor ne de oldukları yerde hareket edebiliyorlar. Yine bu ifade, tavukların ne ile beslendiği ya da ne gibi ilaçlara maruz kaldığıyla ilgili hiçbir garanti vermiyor.

Antibiyotiksiz Tavuk

Ambalajında çiftlik tavuğu yazıyor olması, sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çünkü çiftlik tavukları da daracık kafeslerde hiç kıpırdamadan ve ilaç verilerek yetiştirilirler. Toplu halde ve bir arada yetiştirilen tavuklar hastalanmaması ve birbirlerine hastalık bulaştırmamaları için antibiyotikli yemlerle beslenirler. Antibiyotik, kullanımı bittikten bir süre sonra ancak vücuttan atılır. Tavuk alırken bilinmesi gereken hususlardan biri de şudur: Antibiyotiksiz tavuk ifadesi, ambalajlanan ette antibiyotik etki olmadığı anlamına gelir; yaşam boyunca antibiyotik almadığı anlamına gelmez.

Organik Tavuk

Bir tavuğun ambalajında organik tavuk ifadesi varsa bu; tavukların, doğal ortamlarında serbest halde dolaştığını, çabuk büyümeleri ya da daha verimli et ve yumurta vermeleri için hormon ya da antibiyotik ilaç kullanılmadığı anlamına gelir. Kısaca ‘Organik tavuk’ ifadesi, olması gereken bütün faydalı şartların bir arada yerine getirildiğini belirtir. Tavuk alırken önceliğiniz organik tavuktan yana olmalı.