DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türk-Alman ‘Arte’ televizyon kanalı kurulmalı

Türk-Alman ‘Arte’ televizyon kanalı kurulmalı

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Almanya’daki devlet kanallarının arasında bir de Türk-Alman kanalı görmek istediğini söyledi. Rheinische Post gazetesine konuşan Özdemir, tıpkı Alman-Fransız televiyon kanalı ‘Arte’ gibi bir yayın istiyor. Özdemir bu yolla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk televizyon kanalları aracıyla Almanya’da rakipsiz bir şekilde yanlış propaganda yapmasını engellemek istiyor. 1991 yılında kurulan ‘Arte’, geçmişi yüzyıllara

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Almanya’daki devlet kanallarının arasında bir de Türk-Alman kanalı görmek istediğini söyledi. Rheinische Post gazetesine konuşan Özdemir, tıpkı Alman-Fransız televiyon kanalı ‘Arte’ gibi bir yayın istiyor. Özdemir bu yolla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk televizyon kanalları aracıyla Almanya’da rakipsiz bir şekilde yanlış propaganda yapmasını engellemek istiyor.

1991 yılında kurulan ‘Arte’, geçmişi yüzyıllara dayanan Alman-Fransız husumetini ortadan kaldırmayı ve ortak bir Avrupalı kamuoyu yakalamayı hedefliyor. 55 yıllık göç tarihine sahip olan Almanyalı Türkler ise hala çözülemeyen birçok sorunun yanı sıra sağlıklı bir kimliğe sahip olmak için böyle bir kanala uzun yıllardır ihtiyaç duyuyordu.

Kütür ve sanat ağırlıklı program yapan ‘Arte’ siyaseti, ekonomi gibi konuları da göz ardı etmiyor ve bu konuların tamamı hem Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk, hem de Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler açısından önemli. Alman ve Fransız televizyoncular tarafından yürütülen ‘Arte’de bile Türklerle ilgili önyargıları ortadan kaldıran programlar mevcut.

BÜTÜN PARTİLERİN KATILDIĞI BİR TÜRKİYE ANLAŞMASI’NA İHTİYAÇ VAR

Özdemir, gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye’den gelen insanların Almanya’da siyasi anlamda da yeni bir vatan kazanması için gerekli çalışmaların ihmal edildiğini söyledi. Bu ihmalin intikamını bugünlerde aldığına değinen politikacı şöyle konuştu: “Bütün siyasi partilerin katıldığı bir Türkiye Anlaşması’na ihtiyacımız var: Bu iç politika açısından Almanyalı Türklerin medya ve kültürel anlamda da buraya entegre edilmesi anlamına geliyor. Bir Türk-Alman televizyonuna, bir çeşit Türk-Alman Arte’sine ihtiyacımız var.”

TÜRK-ALMAN ‘ARTE’ KANALI İÇ VE DIŞ SİYASETTE ÇOK YARARLI OLUR

Özdemir, özel radyo kanalı Metropol FM’in bunu yaptığını söyledi. Politikacıya göre bu radyoda Türk pop müziği çalarken arada Erdoğan propagandası yerine Almanya ve Türkiye’yi merkeze alan haberlerin ovjektif bir şekilde veriliyor.

Özdemir, böyle bir kanalın dış politika açısından da yararlı olacağını ifade etti. Politikacı bu kanalın AB’ye kabul için şart olan  insan hakları, hukuk devleti, demokrasi adına yararlı olacağını düşünüyor.

TÜRKİYE’NİN İYİ NİYET JESTİ KARŞILIĞINDA REFERANDUM KONUŞMALARI MÜMKÜN OLMALI

Yeşiller’in eşbaşkanı, Türk politikacıların Almanya’daki referandum konuşmalarına da değindi. Türk politikacılara demokratik açıdan bu imkanı tanımak gerektiğini ifade eden Özdemir, bununla birlikte onlardan da bir iyi niyet jesti beklemenin yararlı olacağını söyledi. Özdemir’e göre Başbakan Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel karşılık olarak tutuklu gazeteci Deniz Yücel ve diğer 150 muhalif gazeteci, muhalif siyasilerin salıverilmesini isteyebilir.