DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türk politikacılara AB çapında siyasi ambargo talebi

Türk politikacılara AB çapında siyasi ambargo talebi

Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türk politikacıların referandum konuşmalarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasaklanmasını istedi. Kern’e göre bu siyasi ambargo önlemi sayesinde Almanya gibi ülkelerin Türkiye’nin baskılarına maruz kalması önlenebilir.Avusturya Başbakanı, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada “AB’nin alacağı ortak bir tavır bu gibi seçi kampanyalarını önlemek açısından mantıklı olabilir” dedi. SİYASİ AMBARGO AB GÖRÜŞMELERİNİN DURDURULMASINI

Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türk politikacıların referandum konuşmalarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasaklanmasını istedi. Kern’e göre bu siyasi ambargo önlemi sayesinde Almanya gibi ülkelerin Türkiye’nin baskılarına maruz kalması önlenebilir.Avusturya Başbakanı, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada “AB’nin alacağı ortak bir tavır bu gibi seçi kampanyalarını önlemek açısından mantıklı olabilir” dedi.

SİYASİ AMBARGO AB GÖRÜŞMELERİNİN DURDURULMASINI DA KAPSAMALI

Avusturya Başbakanı’nın bir diğer talebi de Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin derhal durdurulması. “Üyelik müzakerelerini geçici olarak askıya almakla yetinmemeli, aksine tamamen durdurmalıyız.” diyen başbakan, yıllardır demokratik standartlardan ve hukuk devleti prensiplerinden adım adım uzaklaşan bir ülke ile üyeliğin görüşülemeyeceğini ifade etti.

ÜYELİK YARDIMI YA DURDURULSUN YA DA BASKI ARACI OLARAK KULLANILSIN

Bu durumda Kern için Türkiye’ye 2020 yılına kadar üyelik yardımı için verilmesi vaat edilen 4,5 milyar Euro da sorun teşkil ediyor. Avusturya başbakanına göre bu para ya hiç verilmemeli ya da siyasi reformların yerine getirilmesini sağlamak için baskı aracı olarak kullanılmalı. Kern şöyle dedi: “Türkiye ile olan ilişkilerinizi AB hayaline kapılmadan yeni bir düzene sokmalıyız.”

TÜRKİYE İNSAN HAKLARINI AYAKLAR ALTINDA ÇİĞNİYOR İDDİASI

Kern’e göre şayet Türkiye’de başkanlık sistemi hayata geçirilirse Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bariz bir şekilde daha fazla güce sahip olur, meclis ve hukuk devleti zayıflar, kuvvetler ayrımı sınırlandırılır ve Türkiye AB değerlerine aykırı davranan bir ülke halini alır. Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in İstanbul’da tutuklanmasına da değinen Avusturya başbakanı, Ankara’yı insan haklarını ve demokratik hakları ayakları altında çiğnemekle suçladı.

HOLLANDA HÜKÜMETİ’NDEN REFERANDUM RESTİ

Hollanda başbakanı Mark Rutte de dün yaptığı açıklamada “Hollanda’daki kamuya açık alanlar başka bir ülkenin siyasi kampanyaları için doğru mekanlar değildir” diyerek ülkesinde referandum konuşması istemediğini açık bir dille ifade etmişti.Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher de iptal kararını Türk hükümetine ilettiklerini açıklamış ve “Türkler buna kulak asarsa iyi olur diye düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu.

ALMANYA FEDERAL DÜZEYDE HALA TEMKİNLİ

Almanya ise referandum konuşmalarını istememesi bilindiği halde bu iki ülkenin siyasi ambargo talebi kadar net bir tavır sergileyemiyor. Ancak bazı belediyelerin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ziyaretlerini engellemesi Türk hükümeti tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmış, hatta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iptallerden Alman derin devletini sorumlu tutmuştu.