DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türklere çifte vatandaşlık hakkı belli bir nesilden sonra kalksın!

Türklere çifte vatandaşlık hakkı belli bir nesilden sonra kalksın!

Parti kongresinde Türk gençlerine tanınan çifte vatandaşlık hakkının geri alınması kararı alan CDU’da sular durulmuyor. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere uzlaşma adına yeni bir öneride bulundu ve belli bir nesilden sonra çifte vatandaşlığa son verilmesini gündeme taşıdı. Gerekçesi ise Türklerin Türkiye ile irtibatının nesilden nesile azalması.  Almanya’da koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) başbakan

Parti kongresinde Türk gençlerine tanınan çifte vatandaşlık hakkının geri alınması kararı alan CDU’da sular durulmuyor. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere uzlaşma adına yeni bir öneride bulundu ve belli bir nesilden sonra çifte vatandaşlığa son verilmesini gündeme taşıdı. Gerekçesi ise Türklerin Türkiye ile irtibatının nesilden nesile azalması.

 Almanya’da koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) başbakan Angela Merkel’in muhalefetine rağmen çifte vatandaşlığın kaldırılmasını parti konresinde kabul etmesinin yankıları sürüyor. Seçimler yaklaşırken popülist sağa yakın seçmenlere yönelik bir yatırım olarak ortaya atılan çifte vatandaşlık kararını parti tam olarak sindirebilmiş değil.Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise yeni bir öneri ile uzlaşma peşinde. Konuyla ilgili açıklamada bulunan de Maiziere, ortak bir yol bulmak için köprü kurmayı hedeflediklerini söyledi ve bunun için çifte vatandaşlık düzenlemesinin belli bir nesilden sonra geçersiz sayılacağı bir çözüm üzerinde durduklarını ifade etti.

GELECEK NESİLLERİN TÜRKİYE İLE OLAN İRTİBATI DAHA DA AZALACAK İDDİASI

Federal Meclis’te Birlik partileri (CDU/CSU) grubunda bu konuyu bir buçuk saat boyunca görüşen de Maiziere, ardından yaptığı basın toplantısında Almanya’da yaşayan göçmenlerin memleketlerine olan irtibatının nesilden nesle azaldığına dikkat çekti ve insanların beş altı nesil boyunca irtibatlarının azaldığı bir ülkenin vatandaşı olamayacaklarını savundu. İçişleri Bakanı, bugüne kadar Almanya’da yetişen çocuklarla farklı ülkelerden gelen anne-babaları arasında çatışma yaşandığını, ancak çocuklarla torunlar arasında bu çatışmanın artık görülmediğini anlatarak Almanya’nın yeni nesiller için tek vatan haline geldiğine atıfta bulundu.De Maiziere parti içinde bu konu ile alakalı olarak ne zaman fikir birliğine varılacağına dair bir tarih vermedi. Bakana göre olası bir uzlaşmayı ancak partinin seçim programında görmek mümkün olabilir.

KONGRE KARARINDAN SONRA NET KONUŞAN DE MAİZİERE ŞİMDİ ÇİFTE VATANDAŞLIK İÇİN UZLAŞMA PEŞİNDE

Türk gençlerine 2014 yılında CDU, CSU ve SPD arasında süren uzun tartışmalardan sonra verilen bu hakkın geri alınması ile ilgili hamle CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin hoşuna gitmemişti. Karar öncesi tartışmalarda uzlaşma yoluyla varılan bir karardan dönmenin güzel bir davranış olmayacağını söyleyerek partisini uyaran bakan, çifte vatandaşlığa karşı yapılan bu oylamayı birlikte gerçekleştirebilecekleri bir koalisyon ortağının olmadığını söylemişti. Böyle bir kararın Almanya’da büyüyen genç insanları kıracak derecede nezaketsiz bir davranış olacağına da değinen de Maiziere, CDU’nun prensip olarak çifte vatandaşlığa karşı olduğunu ancak bazı istisnaları da kabul ettiğini anlatmıştı. Çİfte vatandaşlık yasasının mümkün olmasında etkili olan ve aslında son halini de yeterli bulmayan SPD ise geri adım atılmasına büyük tepki göstermişti. De Maiziere’nin yeni teklifini SPD ve muhalefetin nasıl değerlendireceği merak konusu.