DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya yasaklı Kuran meallerini çöle mi gömecek?

Almanya yasaklı Kuran meallerini çöle mi gömecek?

Yasaklanan radikal Selefi bir grubun dağıttığı Kur’an meallerinin çölde gömüleceği iddia edildi. WDR televizyonunun iddiasına göre Federal İçişleri Bakanlığı Müslümanların kutsal kitabına hürmeten mealleri yakmayacak veya kağıt parçalama makinesinden geçirmeyecek. Ancak çöle gömme iddiası doğrulanmış değil.

Alman polisinin radikal Selefi grup ‘Die wahre Religion’a (Hakiki Din) karşı ülke çapında gerçekleştirdiği baskınlarda el koyduğu Kuran meallerinin ne olacağı aylardır sorun. Polisin elinde 22 bin adet meal var ve bu meallerin yok edilmesi gerekiyor. Ancak polis, söz konusu olan kutsal kitap olduğu için yakmak, kağıt parçalama makinesinden geçirmek veya kullanılmış kağıt toplama kutularına atma gibi yok etme metotlarına başvurmak istemiyor.

Kuran meallerinin ne olacağı sorusu özellikle Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde merak konusu. Bu eyalette meallerin kimsenin yaşamadığı ve üzerinden kimsenin geçmeyeceği bir çölde gömüleceği söyleniyor. Haberin kaynağı ise WDR televizyonu.

İSLAMİ TEŞKİLATLARLA KİMSENİN KARŞI ÇIKAMAYACAĞI BİR YOL BULUNACAK

Televizyonun iddiasına göre Federal İçişleri Bakanlığı, Müslümanların dini hassasiyetlerine olan saygısından dolayı bu yola başvurmayı tartıyor. Yetkili merciler ise İslami teşkilatlarla dini hassasiyetlerin hepsinin hesaba katıldığı savunulabilir bir çözüm için görüşmeler gerçekleştirecek.

Kur’an meallerin buna rağmen bir suç unsuru gibi toplatılmasının sebebi ise meallerdeki yorumlar. Polise göre meal tamamen radikal Selefi öğretilere göre hazırlanmış bir tercüme ve kullanılması uygun değil.

KURAN MEALLERİYLE İLGİLİ SOMUT BİR DÜŞÜNCEDE HENÜZ ANLAŞILMIŞ DEĞİL

WDR’in haberi Federal İçişleri Bakanlığı tarafından doğrulanmış değil. Bakanlığın bir sözcüsü konuyla ilgili somut bir düşüncelerinin bulunmadığını söyledi ve çöle Kur’an meali gömme fikrinin bakanlığın dışında dile getirildiğini ifade etti. Bazı İslam bilimcilerine göre söz konusu kitaplar Kur’an tercümesi olduğu için ortadan kaldırılmaları büyük bir sorun teşkil etmeyecek.

KARAR, DIE WAHRE RELIGION’UN AÇTIĞI DAVADAN SONRA VERİLECEK

Mealler, kasım ayında Almanya çapında gerçekleştirilen polis baskınları esnasında yasaklanan grubun derneklerinden birinde bulunmuştu. Grubun üyeleri bu mealleri ‘Lies’ (Oku) başlıklı kampanyalarında sokaklarda açtıkları stantlarda dağıtıyorlardı.

Yasaklanan ‘Die wahre Religion’ derneği geçtiğimiz aralık ayında Leipzig’deki Federal İdari Mahkemesine başvurmuş ve dernek çalışmalarının yasaklanmasından dolayı dava açmıştı. Bu sebeple yasak henüz hukuki bir boyut kazanmış değil. Bu sebeple de Kur’an mealler dava bitene kadar Pullheim şehrindeki bir depoda tutuluyor. Davanın sonuçlanması ise en az bir yıl sürecek ve meallerin akıbetinin ne olacağı ancak o zaman belli olacak.