DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yeşiller’den ABD’ye nota: Trump Almanya’ya alınmasın!

Yeşiller’den ABD’ye nota: Trump Almanya’ya alınmasın!

ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarına ülkeye giriş yasağı koyan kararnamesinden Almanya’da politika yapan Omid Nouripour da etkilendi. Sebebi ise Yeşiller milletvekili Nouripour’un Almanya vatandaşlığının yanı sıra bir de İran vatandaşlığının bulunması. Duruma sert tepki gösteren partisi ise Trump’ın Almanya’ya gelmesinin yasaklanmasını istedi.Yeşiller partisinde federal milletvekili olan Nouripour, aynı zamanda partisinin dış politika

ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarına ülkeye giriş yasağı koyan kararnamesinden Almanya’da politika yapan Omid Nouripour da etkilendi. Sebebi ise Yeşiller milletvekili Nouripour’un Almanya vatandaşlığının yanı sıra bir de İran vatandaşlığının bulunması. Duruma sert tepki gösteren partisi ise Trump’ın Almanya’ya gelmesinin yasaklanmasını istedi.Yeşiller partisinde federal milletvekili olan Nouripour, aynı zamanda partisinin dış politika sözcüsü, meclisin Dışişleri Komisyonu üyesi, Alman-Amerikan Parlamenterler Grubunu’nun başkan yardımcısı, Atlantik Köprüsü’nün başkanı, Alman-Atlantik Cemiyeti’nde de aktif. Bütün bunlara rağmen milletvekili, diplomat pasaportu taşıyor olmasına rağmen bir süre ABD’ye gidemeyecek.

İRAN VATANDAŞLIĞINI İSTESE DE BIRAKAMIYOR

Trump’ın kararnamesine göre Suriye, Irak, Sudan, Libya, Somali, Yemen ve İran vatandaşlarına ABD’ye giriş cuma gününden bu yana yasak. Bu kararın kendisi kadar beraberinde getirdiği anlamsız problemler özellikle Nouripour gibi ABD hayranı olan ve Iran vatandaşlığını istese de bırakamayan kişiler için anlaılmaz bir durum teşkil ediyor. Zira İran prensip olarak kimseyi vatandaşlıktan çıkarmıyor.Spiegel dergisine konuşan milletvekili, ABD’ye girişlerin durdurulmasının ne kadar saçma olduğuna kendi yaşadıklarını iyi bir örnek teşkil ettiğini söyledi ve Federal Hükümet’ten sadece kendisi için değil, bu ‘aptal’ düzenlemeden etkilenen tüm Alman vatandaşları için devreye girmesini istedi.

KARARNAME GÜVENLİK AMACIYLA ÇIKARILMADI

Huffington Post Deutschland’a da konuşan politikacı, Trump’ın şirketleriyle işleri olan ülkelerin bu düzenlemenin dışında bırakıldığını söyleyerek girişimi ‘kirli bir göndermede bulunma’ eylemi olarak değerlendirdi. Nouripour’a göre Trump için güvenliğin önemli olmadığını anlamak için 11 Eylül saldırısından sorumlu tutulan kişilerin ülkelerine bu yasağın konmamasına bakmanın yeterli olduğunu söyledi.

NOURIPOUR ABD’YE GİDEMEYECEKSE TRUMP DA ALMANYA’YA GELEMESİN

Nouripour’un partisi Yeşiller ise ABD’nin bu girişimine çok sert karşılık verdi ve ABD Başkanı Trump’ın Almanya’ya girişinin yasaklanmasını istedi. Yeşiller Federal Parti Grubu Ekonomi Politikaları Sözcüsü Dieter Janecek, “Şayet ABD Omnid Nouripour’a ve diğer Alman vatandaşlarına uygulanan  bu deli saçması yasağı derhal kaldırmazsa Donald Trump’ın Hamburg’da düzenlenecek G20 zirvesine katılması engellenmeli. Böyle bir ortamda ciddi görüşmeler yapmak imkansız.” dedi.

YÜZBİNDEN FAZLA ALMAN MÜSLÜMAN MAĞDUR DURUMDA

Nouripour, Almanya ve ABD arasındaki ilişkilerde önemli bir figür olduğu için önümüzdeki üç ay içerisinde iki kez bu ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyordu. Ancak mağdur sadece o değil. Kararname yüzünden Almanya’da yaşayan 70 bini İranlı olmak üzere 100 binden fazla Alman Müslüman ABD’ye gidemeyecek. Nouripour bu yüzen ABD Kongresi’ne bir protesto notası çekeceğini ifade etti.

DAVA AÇILMASA ABD’YE İNENLERİ BİLE GERİ GÖNDERECEKLERDİ

Kararnamenin çıkmasından bir gün sonra Frankfurt Havaalanında 20 kişinin ABD’ye uçması engellenmiş. ABD havaalanlarında da düzinelerce Müslüman transit bölgeden geçirilmemiş. Ancak insan hakları örgütlerinin açtığı dava sonucu ABD’ye inmiş olanlar geri gönderilmedi ve transit bölgeden geçirildi.