DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Zanlı Anis Amri 100 bin Euro mükafat vaadiyle aranıyor

Zanlı Anis Amri 100 bin Euro mükafat vaadiyle aranıyor

Avrupa Berlin saldırısının zanlısı Anis Amri’yi arıyor. Bunun için halka da yardım çağrısında ve 100 bin Euro’ya kadar varan mükafat vaadinde bulunuldu. Zanlı olarak aranan Amri, İtalya’da hapis yatmış, Almanya’da da aylarca takibe alınmış.

Avrupa, Berlin’de noel pazarında içi çelik yapıyla dolu bir tırı yüzlerce insanın üzerine süren ve 12 kişinin ölümüne, 48 kişinin de yaralanmasına sebep olan teröristin peşinde. Yeni şüphelinin ismi Anis Amri ve Tunuslu. Federal Suç Dairesi (BKD), Amri hakkında polise bilgi paylaşımında bulunanla 100 bin Euro’ya kadar mükafat verileceğini duyurdu.24 yaşındaki zanlının 1,78 metre boyunda, yaklaşık 75 kilo ağırlığında, siyah saçlı ve kahverengi gözlü olduğu bildirildi. BKD, bilgi paylaşımında bulunmak isteyenlere bir de uyarıda bulundu: “Hayatınızı tehlikeye atmayın. Söz konusu kişi şiddet uygulamaya eğilimli ve silahlı olabilir!”

İTALYA’DA DÖRT YIL HAPİS YATMIŞ

Araştırmalara göre Amri’nin İslam dinini teröre bulaştıran kişilerden olduğu biliniyor. İtalyan medyasına göre söz konusu şahıs 2011 yılında mülteci olarak İtalya’ya gelmiş ve burada eşyalara zarar verme ve çeşitli suçlardan dolayı dört yıl hapis yatmış. La Stampa gazetesi ise Amri’nin mülteci toplama kampını ateşe vermiş olduğunu ileri sürdü.Amri daha sonra 2015 yılında Almanya’ya sığınmış ancak sığınma başvurusu geçtiğimiz haziran ayında geri çevirilmiş. Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) İçişleri Bakanı Ralf Jäger’in anlattına göre Amri kimliğini ortaya koyan geçerli evrakı olmadığı için sınır dışı edilememiş. Tunus, Amri’nin Tunuslu olduğunu uzun bir süre kabul etmemiş. Hatta Tunus’un gönderdiği kimlik bilgileri saldırıdan iki gün sonra Alman makamlarına ulaşmış.

ALMAN POLİSİ AYLARCA TAKİBE ALMIŞ

Berlin Başsavcılığı’ndan verilen son bilgilere göre Amri mart ila eylül ayları arasında polis tarafından takip edilmiş. Sebebi ise otomatik silah elde etmek için paraya ulaşmak için hırsızlık yapacağı yönünde bilgiye ulaşılması olmuş. Polis bu yüzden Amri’nin telefon görüşmelerini de takip altına almış. Alman Haber Ajansı dpa’ya göre soruşturmacıların kasım ayından bu yana Amri’den haberi vardı ve zanlı eyaletlerde ve federal çapta hizmet veren Terörle Mücadele Merkezinin (GTAZ) ortak oturumunda konu olmuştu.

TIRIN İÇİNDEKİ GEÇİCİ OTURUM EVRAKI NEDEN BU KADAR GEÇ BULUNDU?

Amri’ye ait bilgilerin iş işten geçtikten sonra Almanya’ya ulaşması ve Almanya’nın bu kadar takibinden sonra saldırıyı önleyememesi gibi, Alman polisinin saldırıdan sonra Amri’yi zanlı olarak tespit etmesi de oldukça tartışmalı bir durum. Polis, saldırının gerçekleşmesinden en az iki gün geçtikten sonra tırın içinde Amri’ye ait sınır dışı ertelemesinden dolayı verilen geçici oturma izin (Duldung) belgelerini bulduğunu açıkladı.Ancak Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin bir uyarısı var: Amri sadece bir zanlı ve saldırının faili olmayabilir.