DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Mahkeme avukat masrafınızı karşılar mı !

Mahkeme avukat masrafınızı karşılar mı !

 Ekonomik, politik veya sosyal nedenlerle dünya´da her gün binlerce insan yeni yaşam alanları bulmak için ülke değiştirmek gibi hayati bir karara imza atıyor. Yaşam koşulları ve rekabet şartları zorlaştıkça insan ilişkileri de o oranda karmaşıklaşıyor. Bu anlamda karşılaştığınız sorunlarla mücadele artık ancak profesyonellerce mümkün olabiliyor. Haklı olduğunuz yerde kaybetmek istemiyorsanız iyi bir avukat kaçınılmaz şartlardan

 Ekonomik, politik veya sosyal nedenlerle dünya´da her gün binlerce insan yeni yaşam alanları bulmak için ülke değiştirmek gibi hayati bir karara imza atıyor. Yaşam koşulları ve rekabet şartları zorlaştıkça insan ilişkileri de o oranda karmaşıklaşıyor. Bu anlamda karşılaştığınız sorunlarla mücadele artık ancak profesyonellerce mümkün olabiliyor. Haklı olduğunuz yerde kaybetmek istemiyorsanız iyi bir avukat kaçınılmaz şartlardan biri. Tabi avukat seçerken de dikkat etmeniz gereken önemli detaylar var.

AVUKAT TUTMAK İÇİN PARAM YOK, MAHKEME BANA AVUKAT VERİR Mİ?

Ekonomik anlamda gerekçelendirebileceğiniz şekilde imkanınız olmadığı durumlarda Mahkeme size avukat temin edebilir. Sizi savunmasını isteyeceğiniz avukatı siz de bulup tercih edebilirsiniz. Bunun için bir avukat belirleyip kendisiyle görüştükten sonra davanızı almayı kabul ederse duruşmanıza katılır. Mahkeme durumunuzu değerlendirerek gerekli görürse masraflarını kendileri karşılamak üzere avukatın masraflarını üstlenebilir.Avukat tutarken dikkat edeceğiniz önemli konulardan biri de hızlı hareket etmektir. Çünkü mahkeme bunun için kısa bir süre verir. Bu süre içinde avukat bulunmamışsa mahkeme kafasına göre bir atama yapar buda sizin istediğiniz gibi olmayabilir. Mahkemenin atadığı avukatı değiştirmeniz de zor olacağından hızlı hareket etmeniz çok önemlidir.

TAHSİS EDİLEN VEYA KENDİ BULDUĞUM AVUKATI DEĞİSTİREBİLİR MİYİM?

Kişi ceza evinde ise avukat tutmak zorunludur. Eğer bir avukat ismi vermez ve kendiniz bir avukat ismi belirtmezseniz mahkeme size bir avukat atayacaktır. Mahkeme size bir avukat atadıktan sonra belirlenen avukatı değiştirmek kolay bir işlem değildir. Değiştirme isteğinizi ifade ederken “Anlaşamadık veya başka bir avukat istiyorum, şeklinde bir argüman size verilen avukatı değiştirebilmeniz için geçerli ve yeterli bir açıklama değildir. Böyle bir durumda avukatın vekâletini iptal etmek de yeterli değildir. Çünkü atama mahkeme tarafından yapılmıştır.Bu durumda yapılması gereken en mantıklı işlem, yeni bulduğunuz avukata çok detaylı bir şekilde, mahkemenin sizin için atadığı avukata neden güvenmediğinizi açıklamak ve mahkemeye bir dilekçe vermesini sağlamak olacaktır. Bu açıklamada eski avukatınızın neden ve nerede yanlış yaptığını ve güveninizi nasıl zedelediğini ikna edici olacak şekilde gerekçelendirmeniz gerekecektir.Dikkat etmeniz gereken önemli bir husus da hukuk sigortanız olsa da avukat değişikliği yaptığınızda ikinci avukatın sigorta tarafından ödenme ihtimali çok düşüktür. Muhtemelen birinci avukat tüm ücretini hak etmiş ve almıştır. Dolaysıyla daha sonra tuttuğunuz avukatın ücretini kendiniz ödemek zorunda kalabilirsiniz.

BAŞKA BİR ŞEHİRDEN AVUKAT TUTABİLİR MİYİM?

Güvendiğiniz avukat başka bir şehirde ise onu avukatınız olarak tutabilirsiniz. Sizin talep ettiğiniz avukat için mahkeme ön ödeme yapmışsa bile mahkemeyi kaybetmeniz halinde yol masrafları da eklenerek avukatın ücreti sizden alınır.

Bilgi Notu: Yukarıda paylaştığımız bilgiler konunun uzmanı bir Avukat tarafından hazırlanmış olup tavsiye niteliğindedir. Her hukuki durumun özel olması nedeniyle birebir uygulanması doğru değildir. Sorumluluk kişinin kendisine aittir.