DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
ABD ile Rusya arasında sıkışan Avrupa’da istikrarın adı?

ABD ile Rusya arasında sıkışan Avrupa’da istikrarın adı?

Avrupa devletleri, Donald Trump’ın ABD başkanı olması, Rusya’ya baskının devam etmesi ve Avrupa’daki popülist söylemlerin yatışması için Angela Merkel’i bir kez daha başbakan olarak görmek istiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dördüncü kez başbakanlık görevine aday olması Batı dünyasında olumlu bir gelişme olarak karşılanıyor. ABD başkanlığına popülist bir ismin gelmesinin yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde de popülist parti ve hareketlerin güç kazanması karşısında Merkel önemli bir denge unsuru olarak görülüyor.

İngiltere basınının önde gelen gazetelerinden Finacial Times’a göre Merkel türbülanslı zamanlarda istikrar için tutunulan bir dal oldu ve dördüncü kez adaylığını koyarak dirençli ve lider kişiliğini tekrar ortaya koydu.

Bununla birlikte gazete Merkel’in sol ve sağ politikalar karşısında büyük bir sınav vereceğini ve önümüzdeki yıl bir koalisyon hükümeti kurduğunda bu koalisyonu yürütmenin daha da zor olacağını öngörüyor. Merkel’in bu problemi de aşacağına inanan gazete, buna sebep olaral mülteci krizini cesurca yönetmesini ve liberal Batı düzeninin öngördüğü değerleri ikna edici şekilde savunan tek liderin Merkel olduğuna dikkat çekti.

İSTİKRARI KORUYACAK TEK AVRUPALI LİDER

Polonya’da yayınlanan Gazeta Wyborcza gazetesi de Merkel’in adaylığından memnun. Avrupa’da popülismi durduracaki AB’nin bir arada hareket etme kabiliyeti için mücadele edecek ve Rusya karşısında istikrarlı bir şekilde duracak tek liderin Merkel olduğundan yola çıkan gazete, tekrar başbakan seçilmesi halinde bunun Polonya için de iyi sonuçlar getireceği yorumunda bulundu. Gazeteye göre Avrupa ve ABD’nin rahatsız edici bir şekilde değiştiği bir dönemde Berlin ile Polonya hükümetinin arasında anlaşmazlıklar olsa da ilişkilerin güçlendirilmesi gerekiyor.

AB UÇURUMUN ÖNÜNDE, TRUMP’IN NE YAPACAĞI BELLİ DEĞİL

Danimarka’da yayınlanan Jyllands-Posten adlı gazete ise Merkel’i mükemmel bir politikacı bulmuyor ancak tam da bu yüzden desteklenmesini istiyor. Gazeteye göre, AB’nin uçurumun önünde olduğu ve dünyanın ne yapacağını kestiremediği bir başkanı beklediği bir zamanda Merkel, makul ve Avrupalı bir lider olarak en iyi seçim.

MERKEL DENGELERİN KORUNMASI AÇISINDAN ÜMİT VAAT EDİYOR

Hollanda’da yayınlanan Volkskrant ise Merkel’in Alman siyaset sahnesindeki baskın duruşu sebebiyle başka bir alternatifin kalmadığına dikkat çekiyor ve bu durumdan popülist parti AfD’nin yararlanabileceği uyarısında bulunuyor. Bununla birlikte Merkel’i yine de iyi bir seçim olarak gören gazete, Avrupa kalesindeli çatlakların sürekli arttığı ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı aldığı bir dönemde Almanya’nın daha baskın bir rol almasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Gazeteye göre Merkel, tecrübesi, nezih ve ağırbaşlı tavırları ile Avrupa’nın istikrarına katkıda bulunabilir ve okyanus ötesinde ne yapacağı belli olmayan Trump’ın dünya siyasetine ayak attığı ve Rusya’ya baskının devam etmesi gerektiği bir dönemde dengeleri korumak açısından bir ümit olabilir.

KİMSEYE SORMADAN MÜLTECİLERİ AVRUPA’YA ALDI

Macar ve Bulgar gazetelerinde ise Merkel’e karşı saldırgan bir duruş göze çarpıyor. Macaristan’da yayınlanan Magyar Idök gazetesi, Merkel’in diğer AB ülkelerine sormadan milyonlarca Asyalı ve Afrikalı mülteciyi Avrupa’ya davet ettiğini yazdı. Merkel’İn özgür dünyanın son hakiki lideri sıfatıyla Avrupalılara etkili bir şekilde işleyen çokkültürlülüğün ne olduğunu öğrettiğini ifade ederek ironik bir dil kullanan gazete, önümüzdeki sene Büyük Koalisyon tekrar kurulduğunda İslam düşmanı AfD’nin üçüncü en büyük parti haline geleceğini iddia etti.

MERKEL’İ SEÇEN ALMANYA STATÜKODAN YANA OLUR

Bulgaristan’da yayınlanan Duma gazetesi ise Merkel’in tekrar seçilmesinin Avrupa’daki statüko açısından test niteliği taşıdığı görüşünü paylaştı. AB içindeki protesto havasının daha da güçlendiğini, bazı AB ülkelerinin dönüşümden yana tavır koyduğunu ileri süren gazete, AB’nin lokomotifi olan Almanya’da hiçbir şeyin değişmediğinden yakındı. Gazeteye göre Merkel gözlerini açıp gerçeği görmek istemiyor. Şayet Merkel dördüncü kez başbakan olursa Almanların AB’ye olan karşı tutumunda yatışma olmayacak. AfD’nin aldığı oylar ise bunun kanıtı.