DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kadınlar menopoz döneminde nasıl beslenmeli?

Kadınlar menopoz döneminde nasıl beslenmeli?

Kadınlar menopoz döneminde nasıl beslenmeli? Uzmanlara göre bu dönem tümüyle doğal bir süreç. Ancak beden sağlığının devamlılığını sağlayacak düzeyde hormon üretilmesi için menopoz dönemine, her kadının, fiziksel, duygusal, ruhsal açıdan çok sağlıklı girmesi gerekiyor. Öğün sayınızı arttırarak beslenin Diyetisyen İrem Başar, daha rahat daha sağlıklı bir menopoz dönemi için fiziksel beslenme kadar duygusal beslenmenin de

Kadınlar menopoz döneminde nasıl beslenmeli? Uzmanlara göre bu dönem tümüyle doğal bir süreç. Ancak beden sağlığının devamlılığını sağlayacak düzeyde hormon üretilmesi için menopoz dönemine, her kadının, fiziksel, duygusal, ruhsal açıdan çok sağlıklı girmesi gerekiyor.

Öğün sayınızı arttırarak beslenin

Diyetisyen İrem Başar, daha rahat daha sağlıklı bir menopoz dönemi için fiziksel beslenme kadar duygusal beslenmenin de önemli olduğuna vurgu yapıyor. Duygusal beslenmede kişinin sosyal çevresinin de etkili olduğunu söyleyen Başar, menopoz dönemini yaşayan kadının çevresindekilerin anlayış ve hoş görüsüne çok ihtiyacı olduğunu kaydederken, eş, çocuk ve aile fertleri başta olmak üzere iş arkadaşından komşuya kadar herkesin daha anlayışlı olmasını da tavsiye ediyor. Başar bunun yanında sürecin daha kolay atlatılması için beslenme konusunda alınabilecek tedbirler olarak da; “Günlük öğün sayınızı arttırın çünkü böyle yaparak, artan yaşla beraber düşen metabolizma hızınızı korumaya çalışın’’ diyor.Her yaş döneminde olduğu gibi menopoz döneminde de yeterli kalsiyum alımına dikkat etmelisiniz. Bu dönemde özellikle süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, incir, fındık, badem, gibi kalsiyum deposu yiyeceklere ağırlık verilmelidir.Menopoz döneminde, kadınlar kilo artışı, ateş basması, depresyon ve sinirlilik hali, aşırı terleme, kalp çarpıntısı gibi sorunlar yaşamaya başlar. Bu yüzden menopoz dönemi kadınlar arasında karanlık ve korkulu bir rüya gibidir. Uzmanların bu korkulu rüyayı, aydınlık güneşli günlere döndürmek için beslenme önerileri var.

Diyetisyen Müge Arslan menopoz dönemi beslenme için şu tavsiyelerde bulunuyor:

1.Öğünlerde besin çeşitliliği çok önemli. Bir gün içinde süt ve süt ürünleri, et yani protein grubu, ekmek-tahıl grubu ve sebze-meyvelerden mutlaka belirli ölçüde tüketilmelidir.

  1. Kemik erimesi için mutlaka kalsiyum alınması gerekiyor. Bu yüzden süt ve süt ürünlerinden günde en az 3-4 porsiyon tüketilmelidir. Tabi bunları tüketirken de mümkün olduğunca yarım yağlı veya yağsız tercihler yapılmalı. Mesela 1 su bardağı yarım yağlı süt, 1 kase yağsız yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar (35 gr) peynir gibi.
  2. Bu dönemde katı yağlardan uzak durup, özellikle zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

4.İyi birer E vitamini kaynağı olan yağlı tohumlulardan (fındık, yer fıstığı, badem, ceviz ve soya ürünleri) günde bir avuç tüketilmelidir.

  1. Kalp damar hastalıkları ve kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olan omega-3 yağ asitleri mutlaka yeterince alınmalıdır. Haftada en az 2-3 porsiyon balık (tercihen ızgara) yiyerek omega-3 yağ asitleri ihtiyacınızı karşılanabilir.

6.Kilo alımını hızlandırdığı için şeker ve şekerli besinler yerine, meyve, salata tercih edilmelidir. Eğer canınız çok fazla tatlı isterse o zamanda sütlü tatlılar tercih edilmelidir.7.Lifli besinlerin tüketimi bu dönemde her dönem olduğu gibi çok önemli olduğundan bolca tüketilmelidir.8.Haftada en az 1-2 porsiyon fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller tüketilmelidir.9.Tuz tüketimi mümkün olduğunca en aza indirilmelidir.10. Günde 2 – 2,5 litre sıvı almaya özen gösterin.