DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Organ bağışı ile ilgili trajikomik sorular!

Organ bağışı ile ilgili trajikomik sorular!

Tıp dünyasında sürekli olarak yeni hastalıklar, mikrop ve virüs türleri keşfediliyor. Diğer yandan da bulunan yeni ilaçlar, özellikle teknolojinin de desteğiyle geliştirilen yeni tedavi yöntemleri insanlara umut aşılamaya devam ediyor. Dünyada çok büyük ilerlemeler kaydedilen tedavi yöntemlerinden biri de organ nakli. Organ bağışı konusunda ülkemizde yıllardır çalışmalar yapılıyor fakat ülke olarak hala hedefin uzağındayız. Yeterli

Tıp dünyasında sürekli olarak yeni hastalıklar, mikrop ve virüs türleri keşfediliyor. Diğer yandan da bulunan yeni ilaçlar, özellikle teknolojinin de desteğiyle geliştirilen yeni tedavi yöntemleri insanlara umut aşılamaya devam ediyor. Dünyada çok büyük ilerlemeler kaydedilen tedavi yöntemlerinden biri de organ nakli. Organ bağışı konusunda ülkemizde yıllardır çalışmalar yapılıyor fakat ülke olarak hala hedefin uzağındayız. Yeterli ilerlemenin kaydedilememesindeki etmenlerden biri de halkımızın hala bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması. Kayseri’de “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle yapılan etkinlikte yaşananlar adeta bunu belgeler nitelikteydi.’Organ Bağışı Haftası’ nedeniyle Sağlık Müdürlüğü tarafından Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda organ bağışı standı kuruldu. Halkı bilgilendirmek ve organ bağışına teşvik etmek amacıyla kurulan standı ziyaret eden Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, burada bazı açıklamalar yaptı. Açıklamalar şöyle: “Ülke genelinde 25 bin 361 kişinin organ nakli bekliyor. Bu sayı içerisinde böbrek nakli bekleyen 22 bin 62 kişi var. Bunun yanında 2 bin 236 kişi karaciğer, 729 kişi kalp, 272 kişi pankreas, 46 kişi akciğer, 11 kişi böbrek-pankreas, 3 kalp kapağı ve 2 de ince barsak nakli bekliyor.”

Diyanetin Uyarısına Rağmen…

Ayrıca Kayseri Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, kamuoyunda organ nakli ile ilgili yanlış bilgiler olduğunu ifade ederken: “Diyanet’in de uyarmasına rağmen halen organ nakli işleminde nakledilecek organın, nakledilecek kişiden doğabilecek günahların da kendilerine yazılacağını düşünenler var.” diyerek insanların organ verdiği kişinin günahına da ortak olacağı düşüncesinde olduğunu ifade etti.

Peygamberimizin(SAV) Hadisini Hatırlattı 

Sağlık Müdürü Kılıç, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organ bağışının caiz olduğunu söylediğini ve bunu kamuoyuna da açıkladığını ifade ederek “Yine Hz. Peygamber efendimizin ‘Kim bir Müslüman’ın bir ihtiyacını giderirse, Allah da ahirette onun bir ihtiyacını giderir’ hadisinin hatırlatmak isterim” dedi. İsmail Kılıç toplumda organ bağışı konusunda halen yanlış bilgi sahibi olunduğunu dile getirerek bu yanlış düşünceler hakkında bilgiler verdi.

Gözümle yanlış şeylere bakarsa! organ-bagisi-kayseri

“Bize yansıyan genelde dini inançlar, cenazeye saygısızlık yapıldığı konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Vatandaşlarımız hayatını kaybettiğinde insanlar o anki matem havası içerisinde üzüntüleri ile cenazeyi elletmek istemiyor. Yapılacak işlemin cenazeye bir eziyet olacağına inanıyorlar. Veya bu işlemin nakledilecek organın nakledilecek kişiden doğabilecek günahların kendilerine yazılacağını düşünüyorlar. Yine örneğin ‘Gözümü verirsem, gözüyle yanlış şeylere bakarsa’ diyen bile var. Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulu tüm bu konularda aydınlatıcı bilgiler verdi. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun delil olarak gösterdiği Maide Suresi’ydi. Bu hafta camilerde de bu konuda vatandaşlara bilgi verilecek.” şeklinde konuştu.

Etkinlikten Manzaralar

Yapılan açıklamaların ardından görevliler, çevredeki vatandaşlara organ bağışı konusunda bilgilendirici broşürler dağıttı. “Organ bağışı yapmak ister misiniz?” sorusunun yöneltildiği bazı vatandaşlar “Benim organlarım zaten ölmüş.” diyerek cevap verdi. Bir bayan standa gelerek “Ben şeker hastasıyım, verirsem bir sakıncası olur mu?” diye sordu. Standın organ bağışı için kurulduğunu öğrenince:” Kan bağışı sandım.” diyerek uzaklaştı.